Vier vrijwilligers werden in het zonnetje gezet.
Vier vrijwilligers werden in het zonnetje gezet. Foto: vptz

Vrijwilligers in zonnetje

Venray | In 2022 bestaat VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) in Venray en omstreken officieel 25 jaar. Jeanny Custers, Elly Jenniskens, Gerrie Loeffen, Marianne Roefs en Mia van Zwamen waren al voor de oprichting van de formele stichting VPTZ-NNL erbij betrokken.


De voorbereidingen voor een huldiging van de vijf jubilarissen waren in volle gang, toen op 13 april het droevige bericht kwam van het plotselinge overlijden van Mia van Zwamen. Net als de andere jubilarissen heeft Mia heeft zich altijd met hart en ziel voor onze stichting ingezet. Op gepaste wijze heeft het VPTZ afgelopen week stil gestaan bij hun 25-jarig jubileum als vrijwilliger.

Met een thuisbezorgde verrassing zijn Jeanny Custers, Elly Jenniskens, Gerrie Loeffen en Marianne Roefs in het zonnetje gezet. Dit als blijk van waardering voor hun jarenlange trouwe dienst.


Laatste fase

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg begeleidt mensen in de laatste fase van hun leven. "We bieden bij de mensen thuis tijd, aandacht aan ondersteuning aan degene die gaat sterven en zijn of haar naasten", vertelt Hub de Bruijn, bestuurslid van VPTZ Noordelijk Noord-Limburg. "Op die manier ontlasten we de mantelzorgers. “Onze vrijwillige hulp kan zowel overdag als in de nacht worden ingezet."


Hospice

VPTZ in Venray bestaat in 2022 een kwart eeuw

VPTZ wordt ook wel gezien als hospice aan huis en de afdeling die zich inzet in Venray heeft ook de gemeenten Gennep, Bergen en Horst aan de Maas onder haar hoede.

Een flink gebied om te kunnen bedienen. "Om alle aanvragen in de toekomst te kunnen invullen, zijn we altijd op zoek nieuwe vrijwilligers”, aldus vrijwilligerscoördinator Gerda Janssen. "Het werk dat onze vrijwilligers verrichten is echt heel bijzonder. Het is speciaal om bij een geboorte aanwezig te zijn, maar het kan ook heel dankbaar zijn om bij iemand te zijn in de laatste fase van het leven. Niemand hoeft alleen te zijn in de stervensfase is het motto van de VPTZ”, vult Janssen aan.


Internet opleiding

Voordat een vrijwilliger aan de slag gaat bij de VPTZ wordt een interne opleiding aangeboden. Ook loopt een aspirant vrijwilliger altijd een poosje mee met een ervaren kracht. Met deze inwerkbegeleiding krijgen nieuwe vrijwilligers mee hoe ze mensen in bepaalde situaties kunnen ondersteunen en kunnen ze ervaren of dit mooie vrijwilligerswerk ook echt bij ze past. “De taken die de vrijwilligers volbrengen zijn ook verschillend, iedere aanvraag is anders en VPTZ past haar ondersteuning hierop aan", vervolgt De Bruijn.

Volgens het tweetal hoeft een vrijwilliger geen specifieke achtergrond te hebben om bij VPTZ aan de slag te gaan. "Als je maar het hart op de juiste plek hebt. Het is heel bijzonder en dankbaar vrijwilligerswerk. Vanuit VPTZ wordt gezorgd voor de juiste begeleiding. De jubilarissen geven aan dat het vrijwilligerswerk VPTZ ontzettend veel voldoening geeft", zegt Jansen. "Dit is dus het recept om het 25 jaar vol te houden!"


Wie graag meer informatie over VPTZ wil: info@vptznoordlimburg.nl of 0655790271. Meer informatie over VPTZ is te vinden op www.vptznoordlimburg.nl.

Afbeelding