Afbeelding
Foto: eigen foto

Geachte gouverneur Remkes,

beste Johan,

Op de eerste plaats wil ik je vet complimenteren vanwege je zeer voortvarende aanpak van de totaal verziekte bestuurscultuur in onze mooie provincie Limburg. Fijn dat je bij je onderzoek niet alleen de provincie en alle gemeenten betrekt, maar ook het waterschap. Want zoals je waarschijnlijk al weet, zitten ook daar ongelofelijk veel mensen in het (dagelijks) bestuur met een enorme pot boter op hun hoofd. Haal daar als gouverneur van dienst de bezem dus ook maar meteen flink doorheen.

Want, Johan, het is ongelofelijk maar waar: die bestuurders geloven echt dat ze integer bezig zijn. Ze denken dat al wat niet strafbaar is, integer is. Maar het gaat toch ook om moraliteit? En moraliteit levert een bewegend beeld op. Dertig jaar geleden kon een gedeputeerde bijvoorbeeld nog commissaris zijn bij een bedrijf waar de provincie belang bij had. Dat kan nu niet meer, maar voor de rest lijkt in de vriendenrepubliek Limburg alles mogelijk. Want dat een wethouder als privépersoon miljoenen verdient aan een gronddeal met het waterschap, dat is toch niet aan de gewone burger uit te leggen? En dat een burgemeester te pas en te onpas roept zijn oh zo integere wethouder te blijven steunen, dat is toch je reinste struisvogelpolitiek? Ik hoor het hem nog zeggen: ‘Uit onze eerste scans blijkt dat er niks aan de hand is. Jullie mogen over de gronddeal publiceren, maar denk aan de mogelijke schade voor de wethouder’. En de gemeentesecretaris en de gemeentelijk jurist knikten instemmend. Hoeveel boter op je hoofd kun je hebben In het gemeentehuis? Zeker nu uit onderzoek van een door het waterschap ingehuurd recherchebureau blijkt dat de wethouder wel degelijk heel vet is bevoordeeld? Wat moeten we met dergelijke waterschapsbestuurders? Hoelang kun je als CDA deze wethouder nog steunen? En moeten we deze burgemeester eigenlijk nog wel serieus nemen Johan? Wat denk jij? Een ding is helder: deze gronddeal had nooit op deze manier mogen gebeuren, maar dat snap jij met jouw ervaring en expertise natuurlijk ook wel.

Johan, We zien de uitkomsten van je onderzoek vol vertrouwen en met grote nieuwsgierigheid tegemoet, hopen dat je het deksel van de beerput haalt en zijn altijd bereid tot het beantwoorden van vragen.

Groeten uit Venray,

boterhoofdstad aan de Maas.