SV ziet in het verkeer meer agressie, meer scooteroverlast en er zijn straatraces

VENRAY | Samenwerking Venray (SV) maakt zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid en het verkeersgedrag binnen de gemeente Venray. SV-raadslid Bernie van Lierop stelde de problematiek vorig week aan de orde tijdens de raadsvergadering. Verkeerswethouder Cor Vervoort herkende niet alles wat Van Lierop aan de orde stelde. "Maar klachten kunnen altijd bij de gemeente worden neergelegd."


Door Henk Baltussen


Van Lierop bleek met eigen te hebben gezien dat het verkeersgedrag in Venray agressiever is geworden. Scooters die me een wiel door de straten riiden zorgen voor angst bij inwoners, liet Van Lierop weten. "En er zijn straatraces op Smakterheide en Keizersveld. Gezien de diverse wegwerkzaamheden zoals wegafsluitingen en omleidingen, begrijpen we dat er veel verkeersagressiviteit kan ontstaan, maar er is meer aan de hand", stelde het raadslid. "Als we een rondje Venray maken, constateer je hoge snelheden op wegen, waar dit niet kan, inhaalsessies op wegen waar het niet kan zoals op de Maasheseweg, Raadhuisstraat, Julianasingel, Sleutelbloem en de Stationsweg. Tevens zien we snelheidscontroles op verkeerde tijdstippen en snelheidsborden worden genegeerd. Dat alles leidde de afgelopen weken vaker dan normaal tot diverse verkeersongelukken. Samenwerking Venray wil voorkomen in plaats van achteraf te moeten zeggen ‘Hadden we maar.' Door een aantal vragen aan Vervoort te stellen hoopte Van Lierop op meer duidelijkheid en uiteindelijk op oplossingen.

Hij wilde van de wethouder of er in Venray daadwerkelijk sprake is van een toename van het aantal ongevallen in Venray, of Vervoort ook een toename van de snelheden en het aantal ongevallen ziet, hoe vaak in Venray snelheidscontroles zijn en wanneer, of Vervoort bereid is om de zorgen van SV met de politie te delen en wanneer de wethouder met een plan komt om deze problematiek het hoofd te kunnen bieden Vervoort herkende de problemen niet helemaal. "Sinds 2016 is er een dalende trend te zien in het aantal ongevallen", liet Vervoort weten. "Vorig jaar een minieme stijging, maar de lijn dit jaar is momenteel dalend. De snelheidsovertredingen lijken wel toe te nemen." Welk stijgingspercentage daaraan moet worden gehangen, kon Vervoort niet zeggen. "De politie voert uit, niet de gemeente. Natuurlijk houden we wel contact met de politie waarvan we niet weten wanneer en waar verkeerscontroles worden uitgevoerd. We kunnen natuurlijk wel onze zorgen aangeven. De gemeente kan wel het weggedrag beïnvloeden met de weginrichting. Dat is een continu proces. Het is moeilijk een moment aan te duiden om dit naar de raad terug te koppelen."