Vraagtekens BLD bij onafhankelijkheid

Vraagtekens BLD bij onafhankelijkheid

Venray | Belangengroep Leefbare Dorpen (BLD), dat vooral in het oostelijk deel van de gemeente Venray actief is, zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Frank van Bussel, de door de gemeente Venray aangestelde omgevingsmanager die verkennend onderzoek doet naar de haalbaarheid van een windpark in Venray. Dat geeft BLD aan in een nieuwsbrief, als update van het windparkonderzoek.


BLD zocht uit dat Van Bussel tot 1 maart van dit jaar directeur was van KNHM Foundation, dat gelieerd is aan Arcadis, waarvoor Van Bussel sinds 1 maart werkzaam is. Arcadis is betrokken bij de ontwikkeling van Windpark Greenport Venlo, waarvan Etriplus het ontwikkelbedrijf is.

Aandeelhouders van Etriplus zijn onder andere Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en ook Arcadis. Eigenaren van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo zijn de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray en provincie Limburg. Voor Windpark Venray nam de gemeente Venray Etriplus in de arm.

BLD schrijft: 'Gemeente en Etriplus spraken toentertijd af dat een ervaren onafhankelijke omgevingsmanager wordt ingehuurd. Kijkend naar bovenstaande, kun je daarom grote vraagtekens zetten bij de beweerde onafhankelijkheid van dit verkennend onderzoek: Arcadis, Etriplus en Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo hebben een aantoonbaar financieel belang om een windpark in Venray te realiseren'.


BLD spreekt tevens van dubbele petten bij Arcadis (enerzijds advisering en begeleiding, anderzijds opstellen van bestemmingsplannen) waardoor windparken 'goed belegd brood op de plank is'. Ook bij de provincie is volgens BLD sprake van een dubbele pet: 'Allereerst is de provincie bevoegd gezag als het om windparken gaat met een vermogen tussen 5 en 100 MW, daarbij heeft de provincie als verreweg grootste aandeelhouder in Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo via Etriplus een financieel belang'.

BLD wil van het college weten of Etriplus de gemeente Venray heeft benaderd voor het verkennend onderzoek of andersom. En ook wie Van Bussel heeft voorgedragen als omgevingsmanager.