Minder inbraken in gemeente Venray

Minder inbraken in gemeente Venray

Venray | Het aantal inbraken in schuren, garages en boxen is afgelopen winter in Nederland flink toegenomen. Van oktober 2020 tot en met 2021 is er in Nederland in totaal 6756 keer ingebroken. Dat komt neer op een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een analyse van Independer van de nationale politiedata. De landelijke toename is niet terug te zien in de gemeente Venray. Daar liep het aantal inbraken in schuren, garages en boxen juist terug.


In heel Limburg werd van oktober 2020 tot en met 2021 642 keer ingebroken in een schuur, garage of box. Een jaar eerder waren dat nog 541 inbraken. Dat komt neer op een toename van 18,7 procent.

Ingezoomd op de gemeente Venray dan blijkt dat er tussen oktober 2020 en 2021 14 keer werd ingebroken in een schuur, garage of box. Een jaar eerder ging het nog om 17 inbraken. Ook in de gemeente Boxmeer nam het aantal inbraken af. Er werd tussen oktober 2020 en 2021 9 keer ingebroken en in dezelfde periode een jaar eerder werd er nog 12 keer ingebroken in een schuur, garage of box.


Toename

In Horst aan de Maas is het aantal inbraken explosief gestegen. Tussen oktober 2019 en 2020 werd er nog 14 keer ingebroken in een garage, schuur of box, maar dat aantal is een jaar later gestegen tot 32 inbraken. Een toename van ongeveer 110 procent. Waardoor deze stijging wordt veroorzaakt meldt Independer niet in hun onderzoek.

"Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”


Van oktober 2020 tot en met maart 2021 werd er – per huishouden – het vaakst ingebroken in Kerkrade. In deze Limburgse gemeente was de kans op een inbraak 343,3 procent groter dan gemiddeld.


Goede sloten

In acht van de twaalf provincies nam afgelopen winter het aantal inbraken toe in schuren, garages en boxen. De grootste stijging was te zien in Utrecht (+44,5 procent) maar ook in Overijssel (+40,7 procent) werden opvallend meer meldingen gedaan dan vorig jaar. “Deze stijging laat zien dat goede sloten op garages en schuren echt een noodzaak zijn”, zegt Eelko van Dijk verzekeringsexpert van Independer.