PV, SP en CDA trekken motie in, wel onderzoek naar zorgbuurthuizen

PV, SP en CDA trekken motie in, wel onderzoek naar zorgbuurthuizen

VENRAY | Wethouder Anne Thielen laat onderzoek doen naar de mogelijkheid voor zorgbuurthuizen in Venray. Vooral in de wijken en buurten van de plaats Venray wordt de mogelijkheid van een zorgbuurthuis nagegaan. SP, CDA en ProVenray trokken tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond de motie Zorgbuurthuizen in omdat steun van de andere vijf fracties ontbrak.


Door Henk Baltussen


Die steun was er niet omdat de motie veel te uitgebreid was. Ook de oproep aan het college om binnen een maand de onderzoeksresultaten al klaar te hebben, werd als niet realistisch gezien. Dat zagen de motie-indieners ook in. Daarom konden ze instemmen met de belofte van Thielen die onderzoek wil doen.

Theo Zegers (D66) vond het een vreemde gang van zaken dat er een dergelijke motie werd ingediend. "Dien dan een motie die haalbaar is. Eentje waar we wel in mee hadden kunnen gaan."

Theo Francken (Venray Lokaal) was ook niet tevreden met de afhandeling. "Is het niet verstandiger om de wethouder een opdrachtformulering mee te geven? Met de motie kunnen we niets."

De meeste fracties moesten op internet zoeken om erachter te komen wat een zorgbuurthuis inhoudt. Het is landelijk een nog weinig bekend fenomeen. Maar in de eigen gemeente is De Stek in Castenray een goed voorbeeld. Daar hebben de inwoners op eigen initiatief de oude school verbouwd tot een woonzorgcomplex met vijf appartementen. Voor hetzelfde geld had De Stek de naam zorgbuurthuis gekregen.

Daarom vond Henk Bisschops (PvdA) de motie van de drie fracties een overbodige. "In Venray zijn al mogelijkheden om met verschillende woonvormen aan de slag te gaan. In de dorpen loopt het al." In Veulen, Vredepeel en Geijsteren worden de leegstaande scholen ook verbouwd als een zorgbuurthuis.

Evenals Zegers vond ook Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) de motie vol met vaagheden zitten. "In de motie wordt het initiatief van een zorgbuurthuis bij de gemeente neergelegd, terwijl het vanuit de inwoners moet komen." Daar zit 'm in de plaats Venray juist de kneep, zei Joep Gielens (ProVenray). "We hebben krachtige dorpen, maar in de buurten en wijken van Venray is dat niet het geval. Steun van de gemeente is wenselijk. Niet alles kan vanuit de gemeenschappen komen."

In Horst aan de Maas dienden CDA en SP dezelfde motie in. Die werd daar volgens SP-fractieleider Jan Hendriks unaniem aangenomen. "Jammer dat we in Venray de wethouder niet dezelfde opdracht als in Horst mee kunnen geven", stelde Hendriks. Eind dit jaar heeft Thielen het rapport over zorgbuurthuizen klaar.