Onduidelijkheid over arbeidsmigranten

Onduidelijkheid over arbeidsmigranten

VENRAY | Hoeveel arbeidsmigranten wonen er in de gemeente Venray en waar verblijven ze? Op die vraag valt volgens wethouder Jan Jenneskens (D66) geen eenduidig antwoord te geven. Dat vertelde de portefeuillehouder tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.


Het onderwerp kwam tijdens het algemeen vragenuur ter sprake door de raadsleden Bas K√ľnen (VVD) en Erica Irene van den Akker (Samenwerking Venray). Laatstgenoemde trok aan de bel naar aanleiding van een publicatie in Trouw. Volgens de krant blijkt uit een analyse van een gelekte database van het Venrayse uitzendbureau OTTO dat veel van hun arbeidsmigranten zich niet bij een gemeente inschrijven. Terwijl dat na vier maanden werken in Nederland wettelijk verplicht is.

Uit het artikel blijkt dat ook de gemeente Venray de specifieke cijfers niet paraat heeft. Van den Akker: "Ik snap niet dat de gemeente niet kan achterhalen hoeveel arbeidsmigranten in de gemeente wonen. Bij woonlocaties van Kafra is dat toch makkelijk in kaart te brengen? We staan er niet netjes op als Venray."

Jenneskens beloofde het aantal arbeidsmigranten op grote locaties opnieuw in kaart te brengen, 'al blijft het lastig om een eenduidig antwoord te formuleren.' "Veel arbeidsmigranten blijven een korte tijd hier en slapen ook op kleine locaties. Het aantal slaapplekken staat los van het aantal dat zich hier heeft ingeschreven."