De kasteelpoort met in de verte het nieuwe kasteel.
De kasteelpoort met in de verte het nieuwe kasteel. Foto: Arcadis

[Video] Kasteelruïne tot leven

Blitterswijck | Jan-Willem Franssen begint te glunderen als hij de plannen ziet die Arcadis voor voor het gildeterrein in Blitterswijck heeft gemaakt. Als het idee van Arcadis wordt doorgevoerd dan krijgt het Maasdorp er een heuse publiekstrekker bij en komt de kasteelruïne weer tot leven. Als voorzitter van het St. Antonius Abt Gilde uit Blitterswijck komt Franssen superlatieven tekort: "Fantastisch. Ik heb er geen ander woord voor. Nu ik dit zie denk ik alleen maar: wanneer kunnen we beginnen? Dit is precies zoals we het graag zouden willen."


Arcadis doet de plannen uit de doeken in een klein gezelschap. Slechts een handjevol mensen kijkt op gepaste afstand toe bij het nieuwe gildehuis van St. Antonius Abt Gilde aan de Kasteellaan in Blitterswijck.

Sjors de Greeff en Leonieke Heldens van Arcadis zijn de afgelopen maanden druk in de weer geweest met de vernieuwingen voor de kasteelruïne, maar vanwege de coronacrisis werd de presentatie telkens uitgesteld. Nu kunnen ze hun ideeën om de kasteelruïne in Blitterswijck weer tot leven te laten komen eindelijk van de daken schreeuwen. De oude kasteelpoort werd al eerder gerealiseerd en die kan uiteraard niet ontbreken in het nieuwe plan. Als het aan Arcadis ligt dan stuiten de bezoekers na het passeren van de kasteelpoort straks als eerste op een 'oude' kas op een verhoging. Daarbij wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid om een kleine braderie te organiseren rondom de kas. "Het kan een markt worden waar bijvoorbeeld lokale boeren hun producten kunnen verkopen", vertelt De Greeff. "We kunnen ook een kerstmarkt organiseren", denkt Franssen hardop.

De oude kasteelruïne wordt straks met het terrein van de kas verbonden met een bloemenzee waarin onder meer het logo van het gilde verwerkt is. Het kasteel herrijst in de vorm van een kunstwerk. Met stalen pilaren worden de oude kasteelmuren uitgebeeld op de oorspronkelijke plek. Het gebouw gaat de hoogte in en hangt als het ware boven de huidige ruïne. Er komt zelfs een toren van twee etages vanwaar de bezoekers over het nieuwe natuurgebied Ooijen-Wanssum kunnen kijken.

Daarnaast kan er straks ook in het kasteel gerecreëerd worden. Het 'kunstwerk' wordt volledig rondom de ruïne aangebracht en de vloer bestaat straks uit vlonders met tafels, bankjes en er is zelfs gedacht aan een schommel voor de kinderen. Naast de enorme stalen constructie is er veel ruimte voor groen om het een hele rustieke sfeer mee te geven die doet denken aan een kasteel op een zomerse dag in de Franse Provence. Ook blijft er op het terrein voldoende ruimte voor een klein festival of ander evenement en uiteraard kan het gilde nog wedstrijden organiseren. Het volledige terrein wordt omringt door de dijk aan de ene kant en aan de andere kant een rij met grote bomen, maar het zicht op de kerktoren van Blitterswijck blijft behouden. Nu de eerste presentatie van de plannen achter de rug is, gaat Arcadis aan de slag met de vervolgstappen. Voorgestelde wijzigingen worden nu aangepast en daarna komt het tweetal terug met een nieuw voorstel. Franssen wil de plannen het liefst van de daken schreeuwen. "Ik zou het liefst vandaag willen beginnen, maar we moeten nog in gesprek met andere belanghebbenden, financiers en de gemeente Venray natuurlijk. We kunnen nu stappen zetten."

Afbeelding