Vanaf links: Anouk, Carlijn, Roos en Janneke zijn de initiatiefnemers van G-korfbal bij Oranje Wit.
Vanaf links: Anouk, Carlijn, Roos en Janneke zijn de initiatiefnemers van G-korfbal bij Oranje Wit. Foto: Henk Lammen

Oranje Wit lanceert G-korfbal

Leunen | Vier enthousiaste leden van Oranje Wit hebben deze week de plannen gelanceerd voor een nieuwe tak binnen de korfbalvereniging: een G-team. Anouk van Dijck (27), Carlijn Bonants (25), Janneke Bartels (29) en Roos Janssen (24) zijn de kartrekkers van dit initiatief. "We hopen aan het begin van het nieuwe seizoen 2021-2022 met de trainingen te kunnen starten."


Het balletje voor een nieuwe tak ging in september vorig jaar rollen tijdens een bijeenkomst over de toekomstplannen van de vereniging. Roos Janssen kwam met het plan om een G-team te gaan beginnen. "Tijdens de bijeenkomst kwamen onderwerpen als ledenwerving, het technisch beleid maar ook het maatschappelijke belang van de club aan de orde. Hoe kunnen we ons onderscheiden van andere clubs? Met de selectie hebben we tijdens een trainingsweekend in Roermond kennisgemaakt met G-korfballers binnen een vereniging. Mijn idee was om ook bij Oranje Wit met zo'n groep te starten. De reacties op het plan waren zonder uitzondering leuk en enthousiast." Door de coronapandemie bleef het voorstel tot maart van dit jaar onaangeroerd. Het bleef echter borrelen bij de vier jongedames, die zich spontaan bij elkaar hadden gevoegd om het initiatief gestalte te geven. In hun dagelijks leven zijn ze allen werkzaam als verpleegkundigen, orthopedagoog/gedragsdeskundige en participatiecoach. "We hebben de kennis en ervaring om met de doelgroep, jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, te werken", vertelt Carlijn. "Een goede basis om met de doelgroep te werken. We zijn op de hoogte van de problematieken en kunnen daar op inspelen." Voorlopig wordt het vizier gericht op de groep jongvolwassenen, jongens en heren, meisjes en dames. De ledenwerving is inmiddels van start gegaan.

"Korfbal is een laagdrempelige manier van bewegen", legt Janneke Bartels uit waarom de sport uitermate geschikt is voor mensen met een verstandelijke beperking. "Bovendien is er weinig fysiek contact, dus een veilige sport. Naast korfbal gaan we ook andere spelvormen aanbieden tijdens trainingen." De vier initiatiefnemers gaan eerst proeftrainingen verzorgen voor belangstellenden. Als het initiatief van de grond komt, worden andere leden, ouders en begeleiders ingezet voor de reguliere trainingen, een keer per week. In de regio Venray is een G-team in de korfbalwereld uniek, in Zuid-Nederland hebben zo'n tien clubs deze tak. Als de opstartfase achter de rug is, is het de bedoeling dat er naast trainingen ook wordt deelgenomen aan kleinschalige toernooitjes of wedstrijden. "Belangrijk is dat de groep een echt onderdeel wordt van de Oranje Wit-familie. Dat ze genieten van de sfeer binnen de club en actief mee gaan doen aan de activiteiten die we als Oranje Wit organiseren", aldus Anouk van Dijck. Oranje Wit telt seniorenteams en jeugdteams van de A tot en met F. "Het G-team is een perfecte aanvulling op die letters. We hebben er in ieder geval enorm veel zin in om dit initiatief van de grond te krijgen", verwoordt Carlijn het gevoel van het viertal. Meer informatie over en aanmelding voor het G-team kan via het sturen van een email naar gteamoranjewit@hotmail.com of de website van Oranje Wit www.kvoranjewit.nl.

Afbeelding