Boze winkelier heeft spijt van aanval op foutparkeerder

Boze winkelier heeft spijt van aanval op foutparkeerder

Den Bosch/Venray | Venlonaar T. D. (44) sloeg op 19 februari 2019 een automobilist met een stok tegen het hoofd, omdat hij weigerde te betalen voor het gebruik van de parkeerplaats voor zijn winkel in Venray. De rechtbank in Roermond veroordeelde D. datzelfde jaar nog tot 150 uur werkstraf, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en reclasseringstoezicht, voor deze poging tot zware mishandeling.


Door Geert van der Star


Onterecht, vond D., die onmiddellijk hoger beroep instelde. Maar toen hij gistermiddag voor een nieuw oordeel daadwerkelijk naar het gerechtshof in Den Bosch mocht komen, kwam hij daar op terug. Hij had een ‘nieuw inzicht’ over de hele zaak. “Ik heb heel veel spijt. En ik heb ook straf gekregen, van mijn omgeving.”

De automobilist wilde die dinsdag, tussen 17.00 en 17.30 uur, zijn auto parkeren bij de winkel van de verdachte. D. liep hem tegemoet en gaf aan dat de man hem 5 euro moest betalen: de parkeerplaats was eigenlijk alleen voor klanten bedoeld. Het slachtoffer antwoordde dat ‘hij dit niet normaal vond’. De ruzie mondde uit in een handgemeen tussen de winkelier en de automobilist.

De verdachte liep uiteindelijk zijn winkel binnen, terwijl het slachtoffer in zijn auto stapte. Terwijl hij probeerde weg te rijden, rende D. naar buiten met een stok in zijn handen. Hij maakte het portier open en haalde uit met dit wapen. Hij sloeg de spiegel van de wagen kapot, iets wat hij meteen erkende. D. raakte met de stok echter ook het hoofd van de automobilist.

Het Openbaar Ministerie vroeg het gerechtshof maandagmiddag om ‘bevestiging’ van het vonnis van de rechtbank. Dat hield bij het oordeel toen al rekening met het blanco strafblad en een soortgelijke ruzie, een paar weken voor het incident. Daarbij was D. zelf het slachtoffer, van een bedreiging met een pistool. De advocate van D. wilde het hele hoger beroep ‘niet ontvankelijk’ laten verklaren.


Uitspraak is op 18 mei.