Bij zijn afscheid werd Han Siebers verrast met een kunstwerk van drukinkt.
Bij zijn afscheid werd Han Siebers verrast met een kunstwerk van drukinkt. Foto: Willem Menting

Han neemt afscheid

Venray | Han Siebers (66) heeft zijn laatste werkdag bij Van den Munckhof Print & Media achter de rug. Na ruim 51 jaar, hij zou op 13 juli van dit jaar 52 jaar in dienst zijn bij het Venrayse familiebedrijf, gaat de Venraynaar samen met zijn vrouw Leonie van zijn pensioen genieten.


Met het vertrek van Han verliest het bedrijf opnieuw een brok aan ervaring en knowhow. Eerder dit jaar vertrokken ook al Antoon Jansen en Bep Versteegen na respectievelijk 51 en 48 dienstjaren bij Van den Munckhof Print & Media.

Het is het jaar 1969 als Han als jochie een advertentie in nieuwsblad Peel en Maas ziet. Het bedrijf zoekt een drukker en Han trok de stoute schoenen aan. "Ik dacht: Dit is wel een kans om niet meer naar school te hoeven. Met de uitgeknipte advertentie ben ik achterom naar binnen gegaan en ik heb daar gezegd dat ik wel drukker wilde worden. 'As ge denkt dat ge ut kunt, dan mudde blieve', kreeg ik te horen."

Dat geschiedde, al was het in het begin niet zonder moeite. "Wat ik me nog herinner, is dat ik weleens een zware hendel met twee handen om moest draaien om daarna de machine op drukspanning te brengen. Het heeft een tijdje geduurd tot dat goed ging. Het was hard werken."

Overwogen om weg te gaan, heeft Han nooit: "Het was altijd hard werken, maar ook gezellig. Er hangt een goede sfeer en er wordt altijd gelachen. Je wordt geaccepteerd zoals je bent, dat heb ik nooit zien veranderen. Het personeelsverloop binnen Van den Munckhof was ook altijd heel gering. Dat zegt natuurlijk ook wel wat over de sfeer."

Dat er nu een einde is gekomen aan zijn tijd bij het familiebedrijf, valt Han zwaar. "Maar het is nu toch echt tijd voor nieuwe dingen. Er gaan andere deuren open en ik kan mij onder meer gaan richten op mijn hobby fotografie." Het vertrek van Han brengt ook gevolgen met zich mee voor het familiebedrijf. Directeur Christ van den Munckhof: "De grafische branche kent tal van ontwikkelingen waar we als bedrijf altijd op ingespeeld hebben en dat ook blijven doen. Daar blijft een uitdaging, zeker zonder de ervaring van Han."