Ivo Heuts zet zich als kwartiermaker in voor de jongerencentra in de gemeente Venray.
Ivo Heuts zet zich als kwartiermaker in voor de jongerencentra in de gemeente Venray. Foto: Henk Lammen

Jongerencentra klaar voor herstart

Venray | Ivo Heuts is ruim een jaar bezig als kwartiermaker jongerencentra in de gemeente Venray. Met zijn ondersteuning hebben jongerencentra The B (Venray), de Jera'70 (Ysselsteyn), Midgard (Wanssum), Watjang (Oirlo), DIM (Blitterswijck) en JUM (Merselo) de nodige stappen gezet, maar vanwege de coronacrisis worden de centra ook geremd in het realiseren van hun toekomstplannen. "Totale overmacht", begint Heuts zijn verhaal. "Toch wil dat niet zeggen dat er niks is gebeurd het afgelopen jaar. Er zijn veel stappen in de goede richting gezet."


Heuts doelt dan onder meer op het werk dat vooral op organisatorisch gebied is verricht bij The B in Venray en de andere centra. The B beschikt sinds vorig jaar zomer over een nieuw bestuur en daarmee werd een van de doelstellingen behaald. "Het oude bestuur wilde weg en we hebben kunnen realiseren dat er per 1 juli vorig jaar een nieuw en enthousiast bestuur is gevormd.” Samen met de vijf bestuursleden heeft Heuts gewerkt aan een nieuw businessmodel. "We zijn eigenlijk vanaf nul begonnen en hebben bekeken waar we samen naar toe willen werken. We willen een jongerencentrum ontwikkelen voor Venray centrum en dat moet een veilige plek zijn, waar mooie initiatieven kunnen ontstaan. Hoe ze dat willen bereiken hebben we vastgelegd in een businessplan." Ook in het gebouw van The B is er volgens Heuts veel veranderd. "Er is achterstallig onderhoud weggewerkt en daarnaast is er nieuw vrijwilligersbeleid gemaakt, ligt er een nieuw communicatieplan, is er een nieuw logo en ook de website is vernieuwd. Van stilstand kun je dus zeker niet spreken. Ze hebben flinke stappen gezet in de juiste richting."

Activiteiten in coronatijd

De jongerencentra hebben momenteel wel wat mogelijkheden om binnen de geldende maatregelen buiten activiteiten te organiseren, maar gemakkelijk gaat dat niet volgens Heuts. "Het is een flinke puzzel en met de huidige weersomstandigheden zou je graag wat meer binnen willen doen. DIM heeft afgelopen weekend wel een speurtocht georganiseerd dus er wordt wel wat georganiseerd, maar nog niet op grote schaal."

Vorig jaar zomer mochten de jongerencentra ook in Venray wel tijdelijk het één en ander organiseren en daar werd toen onder meer bij de Jera in Ysselsteyn gebruik van gemaakt. "Daar heb ik als kwartiermaker overigens weinig interventie gepleegd. Zij hebben een duidelijke strategie en hebben ook voldoende vrijwilligers en bezoekers." Ook Watjang staat volgens Heuts in de startblokken. "Zij hebben bijvoorbeeld als doel om meer bezoekers te trekken en om het activiteitenaanbod te vernieuwen. Datzelfde geldt eigenlijk voor Midgard ook en bij DIM hebben we ook organisatorisch veel werk verricht. Inmiddels staan ook zij weer te popelen om weer te beginnen."


Vrijwilligersbeleid

Bij JUM in Merselo is ook veel werk verzet volgens Heuts zoals het schrijven van nieuw vrijwilligersbeleid. "We hebben ook gekeken naar de manier van activiteiten organiseren. Ze zijn met draaiboeken gaan werken en alles gaat nu net wat gestroomlijnder. Alle jongerencentra willen graag meer bezoekers trekken en gevarieerdere activiteiten aanbieden. Daar werken ze nog steeds hard aan."


Na coronatijd

Als kwartiermaker heeft Heuts zijn werk tijdens de lockdown wat beperkt om uiteindelijk het project een vervolg te geven als er straks geen of veel minder beperkingen meer zijn vanuit de overheid. "We willen graag de volgende stap zetten en dan kan ik nu wel veel uren in het project stoppen, maar die kunnen we beter inzetten als alles weer open gaat. De basis wordt dit jaar nog verder op orde gebracht en de voorbereidingen worden getroffen voor de heropening. In 2022 moeten we gezamenlijk de vruchten kunnen plukken van alle inspanningen."


Vrijwilligers

Veel jongerencentra zoeken ook nog nieuwe vrijwilligers om de activiteiten nieuw leven in de blazen. Dat geldt ook voor The B waar inmiddels een wervingscampagne van start is gegaan. "Ze zoeken eigenlijk heel veel soorten vrijwilligers. Het zijn algemene vacatures, maar er lopen ook zoektochten naar bijvoorbeeld een penningmeester, bestuurslid en mensen die activiteiten kunnen draaien. Ieder jongerencentrum zoekt op zijn eigen manier naar nieuwe vrijwilligers."


Interesse in een rol als enthousiaste vrijwilliger bij The B in Venray? Scan de QR-code in de foto en zie wat het jongerencentrum in Venray te bieden heeft. Meer informatie is tevens te vinden via de website www.thebvenray.nl/vacatures/.

Afbeelding