Oproep WBE en Reewild: houd de honden aangelijnd

Oproep WBE en Reewild: houd de honden aangelijnd

Venray | Vereniging het Reewild en Wildbeheereenheid Venray (WBE) doen een oproep aan hondenbezitters om tijdens het wandelen in de Venrayse bossen hun dier aangelijnd te houden. De komende tijd worden extra borden geplaatst bij de toegangspaden van de bossen in de gemeente Venray om zo de boodschap kracht bij te zetten.


"Het is momenteel druk in de bossen rondom Venray, vooral door de coronamaatregelen zoeken de mensen de natuur op en dat is begrijpelijk. Sportwedstrijden gaan niet door de horeca is dicht en zelfs familiebezoekjes staan op een laag pitje. Dus we gaan wandelen in het bos waar het rustig is en natuurlijk gaat ook onze trouwe viervoeter dan mee", zegt secretaris Camile Peters van WBE Venray.

Maar de rust is soms ver te zoeken. Zeker voor de vaste bewoners van het bos zoals de reeën, vos, hazen en konijnen is de gewenste rust er niet meer bij, stelt Peters. "Ook nu de avonden langer worden zoeken we graag de natuur op om nog even uit te waaien. En nu het lente wordt de vogels zich weer melden en de takken weer groen worden, moeten we hier vooral van genieten. Maar we moeten niet vergeten die mooie natuur te respecteren. Dit doen we door op de paden te blijven en ons afval niet achter te laten. De eerste jonge dieren zijn al geboren en ook de reekalveren zullen ter wereld gaan komen. Daarom is het van belang om de honden aan de lijn te houden. Instinctief gaan zij achter het wild aan rennen. Hierdoor zijn al vele reeën het slachtoffer geworden van het verkeer."

Opgeschrikt vanuit hun schuilplaats rennen de dieren plotseling over de weg waardoor de automobilist ze niet meer kan ontwijken. "Ook als uw hond of een persoon in aanraking is geweest met een reekalfje, zal de moeder het daarna afstoten omdat ze de vreemde geur niet kent. Natuurlijk hebben honden beweging nodig. We adviseren bezitters dan ook een lange lijn te kopen, zodat de hond toch zijn meters kan maken en voldaan weer in zijn mand kan gaan liggen."