Gerda van Stelten en burgemeester Luc Winants bij het oorlogsmonument aan het Kerkpad in Venray na de kranslegging.
Gerda van Stelten en burgemeester Luc Winants bij het oorlogsmonument aan het Kerkpad in Venray na de kranslegging. Foto: Antoon Jeuken

Video: Kilte bij sobere Dodenherdenking

Venray | Regen en wind zorgden dinsdag voor extra kilte tijdens de Dodenherdenking, waarbij het door de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij soberheid troef was.


"Nooit meer, nooit meer oorlog", zei burgemeester Luc Winants in zijn toespraak. Samen met Gerda van Stelten van het plaatselijke Oranjecomité legde hij kransen bij het oorlogsmonument aan het Kerkpad in Venray en op de Militaire Begraafplaats van Het Gemenebest aan de Hoenderstraat. Ook wel Venray War Cemetry genoemd waar 692 soldaten liggen begraven. Trompettist Rob Gielen van Concordia Wanssum begeleidde de kranslegging bij het oorlogsmonument met de Signaal Taptoe, op het oorlogskerkhof blies Gielen The Last Post. Verspreid over de dag werden op de herdenkingslocaties meer kransen en bloemen gelegd.

De toespraak hield Winants vanuit het gemeentehuis. "We herdenken vandaag alle slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook die vielen tijdens vredesoperaties, burgers die omkwamen en al andere militairen die de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Ook dit jaar herdenken we niet samen, maar doen dat thuis. We komen in gedachten bij elkaar. Dat is juist de betekenis van 4 mei. 5 mei vieren we onze vrijheid, al vele jaren. We weten niet beter, of eigenlijk we wisten niet beter. De inperkingen door het coronavirus zijn ongekend. Het stille verdriet en leed wat het virus veroorzaakt zijn echt immens. Maar dat staat in schril contrast met de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dat moeten we ons goed realiseren. We mogen nooit vergeten wat er toen is gebeurd, mogen nooit wegkijken. Daarom is het zo belangrijk dat deze generatie en alle volgende generaties weten wat er in de oorlog is gebeurd. Bezinnen en vrijheid vieren moeten we blijven doen."