Op 7 juli 1972 werd de ploeg door duizenden mensen opgewacht bij het raadhuis in Venray.
Op 7 juli 1972 werd de ploeg door duizenden mensen opgewacht bij het raadhuis in Venray. Foto: Gemeentearchief, collectie Gerard Kruijsen

RooyNet zet zeskamp op de kaart

Venray | Binnen de RedactieRaad RooyNet werd al enige tijd gedacht om iets met het evenement Zeskamp en Spel Zonder Grenzen te doen op RooyNet. Dit jaar is het namelijk vijftig jaar geleden dat Venray aan dit evenement deelnam. Ad van Zwol begon te verzamelen en dit groeide al snel uit tot een behoorlijk archief. Webmaster May Volleberg werd gevraagd hierin mee te denken en ze sloegen de handen ineen. Er ontstond een gezellige samenwerking, die resulteerde in een archief van meer dan 2500 bestanden.


In 1971 werd voor het eerst gesproken over de deelname van Venray aan het grote televisiespektakel Zeskamp. Onder leiding van Tino Zandbergen vonden de inschrijvingen en selectierondes plaats. Op 6 oktober 1971 presenteerde de Venrayse zeskampploeg zich aan het Venrayse publiek in de schouwburg van Venray. De spelersploeg bestond toen uit: Tino Zandbergen (coach/manager), Wim Willems (trainer), Gemma Vorst (trainster), Piet Theuws (mecanicien), Edu Hout, Wim Janssen, Adrie van Stokkem, Martien Custers, Jos Josten, Hans Bosch, Lia Lucassen, Huub Jacobs, Luc Bertrams, Wim Loonen, Jan Bastiaans, Nelly Vergeldt, Geert van de Ven, Tonnie van Zwol (vanaf 16 maart 1972 Tonnie Coenen-van Zwol), Dorien Hendrix, Tineke Pleket, Mieke Janssen, Truus van Dijck, Thea Jaspers, Tannie van de Kreeke en Piet Cox. Geert van de Ven en Piet Cox werden vervangen door Sraar Bastiaans en Jan Thomassen. Piet Theuws was de mecanicien van de ploeg en bouwde onder andere twee prachtige racewagentjes.


Er werd het Venrayse zeskampcomité onder voorzitterschap van Joost van Haren geformeerd en een zeskampsupportersclub waar Ben Min het aanspreekpunt was.

De ploeg maakte een rondje door Nederland vergezeld van een twee meter hoge Pieëlhaas-mascotte. Steden als Rotterdam, Groningen, Leiden en Arnhem maakten kennis met een sterke ploeg die wel raad wist met de glibberige zeepbanen en plenspartijen. Zes avonden waren gegarandeerd voor spanning en sensatie op de toen nog zwart-wit televisie. Terwijl heel Venray voor de buis zat en er in de Venrayse straten amper een sterveling te zien was, haalde het team onder captain Wim Willems uit Ysselsteyn alles uit de kast om Venray goed op de kaart te zetten. Dat is
ze gelukt.


Op 22 april 1972 mochten ze deelnemen aan de finale in de Ahoy-hal in Rotterdam en werd de zeskampploeg van Venray de grote triomfator. Venray werd met 22 punten landskampioen van de NCRV Zeskamp-Olympiade 1971-1972. Ridderkerk werd tweede met 19,5 punt en IJsselstein derde met 18,5 punt. Het Venrayse publiek was uitzinnig en op 23 april vond de huldiging plaats. Een ongekende mensenmassa was naar het centrum gekomen om een blik op te kunnen vangen van de huldiging en de Venrayse zeskampploeg. Met landauers werden de ploeg en bestuur onder gejuich van het publiek naar de schouwburg gebracht. De Piëlhaas-mascotte ging vanzelfsprekend ook mee en kreeg een aparte landauer.


Spel Zonder Grenzen

Selectie van deze gebeurtenissen staat op RooyNet

Nadat de zeskampploeg op imposante wijze het landskampioenschap veroverde, kreeg Venrays trots de uitnodiging om deel te nemen aan het Europese avontuur Spel Zonder Grenzen. Deze spelersploeg zou bestaan uit: Sraar Bastiaans, Jan Bastiaans, Luc Bertrands, Hans Bosch, Martien Custers, Truus van Dijck, Dorien Hendrix, Edu Hout, Annie Jans-Beken, Sraar Jans-Beken, Thea Jaspers, Jos Josten, Tannie van de Kreeke, Wim Loonen, Lia Lucassen, Adrie van Stokkem, Jan Thomassen, Nelly Vergeldt, Gemma Vorst, Wim Willems, Tonnie Coenen-van Zwol en niet te vergeten de coach Tino Zandbergen.


Spel Zonder Grenzen was een groots opgezet internationaal spelprogramma waarin een Nederlands zeskampteam het opnam tegen teams uit andere landen. Op 1 juli 1972 ging de zeskampploeg van Venray naar Villa Manin in Passariano (Italië) om op 5 juli 1972 deel te nemen aan het Spel Zonder Grenzen. Onvergetelijk waren de races waarin de deelnemers zich in carnavaleske kostuums op gladde hellingen waagden of zich door obstakels in waterbassins bewogen. Klimmen, vallen en weer opstaan, karakteriseerden het sportieve spel, waarin meedoen belangrijker was dan winnen. De Venrayse zeskampploeg wist wederom de eerste plaats te bereiken en liet te ploegen van Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland achter zich. Ze gingen door naar de grote Europese finale van het Spel Zonder Grenzen in het Zwitserse Lausanne. Onder het motto ontdekkingsreizen werden onder de gekste omstandigheden de krachten en condities van de Venrayse jongens en meisjes op de proef gesteld. Als winnaar kwam Zwitserland uit de bus. Venray behaalde, samen met Italië, een tweede plaats. Deze prachtige prestatie werd uitbundig in Venray gevierd.

Uit onderzoeken naar kijkdichtheid was gebleken, dat naar schatting tachtig miljoen televisiekijkers in Europa met grote spanning dit internationale televisiegebeuren volgden.

De Venrayse zelfstandige ondernemers hadden een groots opgezette braderie georganiseerd. Wederom kwamen duizenden mensen naar het centrum van Venray. Voor de derde maal werd het zeskampteam op het raadhuis ontvangen en mocht het team een trofee overhandigen aan de burgemeester. Nog nooit werd Venray zó op de kaart gezet.


RooyNet

Op RooyNet staat nu een uitgebreide selectie van deze prachtige gebeurtenissen. Ook is er een webexpositie ingericht. Al bladerend door de foto's waan je je weer in de tijd van toen en voel je de spanning weer op het scherm. Ook is het zeskamplied te beluisteren, alsook de enorm enthousiaste stem van Barend Barendse. Om al deze bestanden nog meer accent te geven, zijn ook de films op RooyNet gezet.
Zo kan iedereen overal ter wereld weer genieten van dit zeer spannende, maar succesvolle zeskampavontuur.

Afbeelding
Captain Wim Willems op 25 maart 1972 op het erepodium in Leiden. Foto: Tino Zandbergen.
De kleding van de ploeg werd in 1972 gesponsord door Arts en Nooyen. Foto: Tino Zandbergen.
Op 23 april 1972 vond de huldiging plaats van de Zeskampploeg. Foto: Gemeentearchief, collectie Gerard Kruijsen.
De ploeg presenteerde zich in de foyer van de schouwburg. Foto: Gemeentearchief Venray, collectie Gerard Kruijsen.
Op zondag 23 april 1972 vond in Venray de huldiging plaats. Foto: Gemeentearchief Venray, collectie Gerard Kruijsen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding