Afbeelding
Foto: Pasfoto

Venray | Ik ben nog opgegroeid in een tijd dat er geen internet, computers of mobiele telefoons waren. De eerste computer met internetverbinding kregen we toen ik een jaar of twaalf was, een paar jaar later kreeg ik mijn eerste mobiele telefoon. Een Nokia 6650, in de kleur zwart.

Het was de tijd dat bijna alle mensen nog een fysieke krant lazen. Die werd dagelijks in alle vroegte bij je in de brievenbus gegooid, mits je een abonnement had natuurlijk. Op zaterdag was zo'n krant driedubbeldik, en de zondag werd uiteraard overgeslagen. Jaren later, toen ik ging studeren en met de trein ging, kon je elke dag kiezen uit twee gratis kranten: de Sp!ts en de Metro. Inmiddels heeft bijna niemand meer een abonnement op een fysieke krant, en lezen we nieuws digitaal. We gaan anders om met nieuws, maar de behoefte hieraan is en blijft: de mens zal altijd en overal blijven hunkeren naar nieuws. Het is het smeermiddel voor de samenleving; noodzakelijk om het klokwerk soepel te laten lopen. Bovendien blijkt uit onderzoek telkens weer dat mensen juist ook geïnteresseerd zijn in nieuws van dichtbij. Zij willen graag op de hoogte zijn van het nieuws uit hun directe leefomgeving en uit de stad waar zij uitgaan, winkelen of de kinderen op school zitten.

Maar geldt dat ook voor een app? Wij denken van wel. Samen met een collega-uitgever gaan we een eigen app lanceren. Een uitgever die ook een betaald nieuwsblad runt. Want, ondanks dat we beide nog voldoende abonnees hebben, willen we de huidige abonnees aan ons blijven binden en nieuwe abonnees werven. Maar dat lukt je, op een uitzondering na, niet meer met een papieren krant alleen. Daarom de keuze voor een eigen, hyperlokale app, exclusief voor onze abonnees. De huidige abonnees krijgen deze app gratis. En nieuwe abonnees kunnen kiezen: wil je een papieren abonnement, een digitaal abonnement en/of een app-abonnement? Combi's zijn natuurlijk ook mogelijk. De app wordt meer dan een nieuwsapp. Het wordt een 'community'-app, van en voor abonnees van Peel en Maas. Een app waarin het exclusieve nieuws wordt gedeeld, reacties met elkaar - en niet meer anoniem - kunnen worden gedeeld en lezers zelf kunnen aangeven in welk 'soort' nieuws ze interesse hebben.

In deze app wordt, weer exclusief voor abonnees en voor niemand anders, ook allerlei praktische informatie over evenementen, restaurants en winkels gedeeld. De app wil een knooppunt zijn - een virtueel dorpsplein voor een reële gemeenschap - die informatie samenbrengt, toegankelijk maakt en voor binding zorgt. Ja, inderdaad, we gaan de wereld kleiner maken. Tegen de stroom in, maar vol vertrouwen. Met hulp van en dank aan onze abonnees.