Das en Boom is het zat

VENRAY | Stichting Das en Boom heeft de Venrayse gemeenteraad laten weten dat het afgelopen moet zijn met het toestaan van gebruik van gronden oostelijk van de Ambachtsweg in Venray, voor andere doeleinden dan natuur en bosbouw. Marc Moonen, ecologisch adviseur bij de stichting, schreef de raad er een brief op poten over.


Het gaat om het gebied tussen de Ambachtsweg, Overloonseweg en Makkenpad met een oppervlakte van ongeveer 25 hectare, vergelijkbaar met zo'n twintig voetbalvelden. Het heet op papier Landschapspark Smakterheide en zou een locatie moeten zijn waar dieren als de das, geelgors en patrijs zich als vissen in het water voelen. De praktijk is evenwel anders dan afgesproken. Momenteel liggen er in dat gebied een manege, paardenbakken en paardenweides, grasland en akkers waarop intensieve landbouw plaatsvindt met de teelt van onder meer mais, bospeen, aardappelen en lelies. Terwijl op al die gronden de bestemmingen natuur of bos rusten.

Moonen: "De plannen dateren van acht jaar geleden in verband met de uitbreiding van industrieterrein Smakterheide. De natuurcompensatie is onderdeel van het bestemmingsplan Smakterheide dat in 2013 op 18 juni is vastgesteld. Het landschapspark heeft de functie van een groene corridor tussen het bedrijventerrein en eventuele uitbreidingsplannen van woonwijk de Brabander en het compenseren van leefgebied. Het inrichtingsplan voor het landschapspark bestaat uit de aanleg van een aantal hagen, de aanleg van een compensatiebos en behoud van het open agrarische karakter als leefgebied voor dieren. Ook zouden maatregelen worden genomen voor het voorkomen van doorgaand verkeer over het Makkenpad."

Moonen constateerde dat verschillende hagen nog niet zijn aangelegd omdat grondeigenaren daar geen medewerking aan willen verlenen. "Het gehele landschapspark heeft de bestemming Natuur. Maar hoe rijmt een manege en intensieve akkerbouw zich met een natuurbestemming?" Moonen houdt de raad voor dat hagen alsnog moeten worden aangelegd en dat het afgelopen moet zijn met het gedogen van agrarisch gebruik van gronden met een andere bestemming.