Digitale kinderlokker uit Venray vier jaar achter slot en grendel voor sexting

Venray | Venraynaar Marcel J. is maandagmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij nog een lijst aan extra voorwaarden opgelegd door de rechter.


Marcel J. (34) is veroordeeld voor het benaderen en bedreigen van minderjarige meisjes met het doel om seksueel getinte foto’s en filmpjes van hen te verkrijgen. Ook filmde hij kinderen die bij hem thuis bleven slapen terwijl zij zich douchten.

Het openbaar ministerie noemde hem twee weken geleden al een digitale kinderlokker van de ernstigste soort en eiste toen vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechter oordeelde maandagmiddag iets milder met een half jaar extra voorwaardelijke celstraf. Twee vastgestelde psychiatrische aandoeningen, namelijk een autismespectrumstoornis en een abnormale seksuele voorkeur voor minderjarige kwetsbare meisjes, speelden nadrukkelijk mee in de totstandkoming van de strafmaat.


De digitale kinderlokker was net als twee weken geleden niet aanwezig in de rechtszaal. Bij de inhoudelijke behandeling zou hij het niet aan kunnen om te verschijnen. Maandag speelde een andere oorzaak: de gevangenisafdeling waar hij verblijft zou namelijk in quarantaine zitten. Ook de advocaat liet verstek gaan vanwege verplichtingen in een andere rechtszaak. De rechtbank achtte alle tenlasteleggingen die betrekking hadden op het misbruik van meisjes bewezen. Ze nam het J. bovendien kwalijk dat hij niet aanwezig was om de slachtoffers in de ogen te kijken en een verklaring te geven voor zijn daden.

Abnormale seksuele voorkeur voor minderjarige kwetsbare meisjes

Naast de gevangenisstraf moet J zich na zijn straf laten behandelen. Daarom legde de rechter een verplichte opname op een forensisch psychiatrische afdeling op.

Ook moet hij zich vijf jaar lang melden bij de reclassering, mag hij niet meer in de gemeente Venray komen wonen zolang het openbaar ministerie daar geen toestemming voor geeft en mag hij niet in contact treden met betrokkenen in de zaak.

Sowieso moet hij contact met minderjarigen zoveel mogelijk mijden, aldus de rechtbank. Omdat eerder op zijn computer ook een grote hoeveelheid kinderporno werd aangetroffen moet hij zijn gegevensdragers laten controleren door bevoegde instanties.