Afbeelding
Foto: Eigen foto

Plaggenhut terug in de Peel

Ysselsteyn | Toevallig ook precies 100 jaar geleden werd bij grenspaal de Vossenholen, ongeveer 100 meter noordelijk van de spoorwegovergang Griendtsveen, een plaggenut gebouwd. Die werd bewoond door de familie Nooijen.


Die hut werd gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten keet waarin de familie tot dan toe woonde. De plaggenhut werd gebouwd met plaggen en stro wat in de buurt ruimschoots voorradig was. Meer hierover kunnen belangstellenden lezen in het boek Verhalen op ons levenspad, uitgegeven bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Ysselsteyn.

De plaggenhut bleef bewoond tot 1939 toen zij afgebroken werd omdat zij in de loop van het toen te graven defensiekanaal kwam. Er werd toen geen nieuwe meer gebouwd, wellicht tot grote vreugde van de bewoners.


Om de gedachte aan deze plaggenhut levendig te houden en een stukje geschiedenis in beeld te brengen, is, in het kader van het 100-jarig bestaan van Ysselsteyn, een nieuwe plaggenhut gebouwd op de hoek Timmermannsweg/Paardekopweg. Deze plaggenhut is gebouwd door vrijwilligers onder leiding van bouwmeester Jan Michels. Er zijn echte plaggen gestoken aan de Paardekop dicht bij de uitkijktoren en die zijn vervolgens op het dak gelegd en vormen tevens de ‘muren’.

In de plaggenhut komt een door Jan Michels gemaakt origineel bed met enkel pen-gat-verbindingen te staan. Wellicht dat, als de nood hoog is, er zelfs een tukkie gedaan kan worden. Ook in de schaapskooi moet al iemand een keer een nacht geslapen hebben.


Tijdens het Historisch Reundje Ysselsteyn, dat op 10 en 11 juli wordt gehouden (zoals de plannen nu zijn), is de plaggenhut geopend en vinden hier diverse activiteiten en optredens plaats. Voor die tijd kunnen belangstellenden ook al kijken naar wat hier gebouwd is.


Foto links: Ca 1921: De vroegere plaggenhut met haar bewoners.

Foto rechts: 2021 De nieuwe plaggenhut.

Afbeelding