'Cultuurhistorisch bolwerk hoeft niet per se in Borggraaf'

VENRAY | Venrays Museum, Historisch Platform Venray en RooyNet en de VVV moeten niet vastgebakken zitten aan het pand van De Borggraaf. De kwartiermaker die aan de slag gaat om de partijen weer op een lijn te krijgen om zo te komen tot een gezond bolwerk voor de Venrayse kunst en cultuur, moet daarvoor alle ruimte krijgen. Dat hield het gros van de commissie Leven-leden vorige week donderdag wethouder Anne Thielen voor. Zij wil juist wel dat dat bolwerk in De Borggraaf gaat landen.


Door Henk Baltussen


En dat ging lijnrecht in tegen de gedachtegang van het college. Dat wil een kwartiermaker die voor de bewoners van De Borggraaf op zoek gaat naar een manier om effectief en efficiënt samen te werken. Inzet daarbij moet zijn: behoud, beheer en presentatie van Venrays cultuurhistorisch erfgoed, waarbij voorwaarde is dat de partijen onder één dak blijven.

PvdA-fractieleider Henk Bisschops is het ermee eens dat een kwartiermaker voor twee jaar in Venray aan de slag gaat. "De onderlinge verhoudingen zijn zo verziekt dat dat niet meer anders kan. Maar laat de huidige locatie niet per se leidend zijn." Amira Luydens (Venray Lokaal) vond dat het college de regie in handen moet houden en dat de partijen niet verplicht onder een dak moeten komen. Joep Gielens (ProVenray) wil niet dat partijen nog eens de hakken in het zand gaan zetten. "Op een gegeven moment is het wel klaar." Ronald van Hal (SP) vroeg zich hoe alles onder een dak is te houden en gaf het advies ook met andere partijen te gaan praten. Alleen het CDA steunde het college: "Rakel geen verleden meer op, kijk met een frisse blik naar de toekomst, op weg naar een bruisende Borggraaf", zei Erik Vullings.

Thielen gaf aan blij te zijn met de 50.000 euro die ze gaat inzetten voor de kwartiermaker. "We nemen twee jaar de tijd om er een bloeiende Borggraaf van te maken. De locatie mag inderdaad niet leidend zijn, maar inmiddels voelt de Borggraaf al wel als een soort clubhuis. Het moet een échte erfgoedplek worden waar mensen elkaar kunnen vinden, ontmoeten en waar ze kunnen netwerken. Er moet een gezonde en duidelijke structuur zijn om in te kunnen werken."

Tevens liet ze weten dat de kwartiermaker door het gemeentebestuur wordt aangestuurd. "En als mensen of partijen niet mee willen doen met het proces, knopen wij ons dat goed in de oren."
De VVV heeft al aangegeven uit De Borggraaf te willen vertrekken. "Die gesprekken lopen", zei Thielen. "Als de meerderheid nu stelt dat de locatie centraal stellen los moet worden gelaten, dan staat de opdracht van de kwartiermaker wel op losse schroeven", stelde Bas Künen (VVD).

Die opdracht is vorig jaar juni al omschreven, zei beleidsambtenaar Michel Vogelaar. "Er komt een vervolgopdracht."