Tegenvaller voor wethouder Anne Thielen

Gelijke monniken gelijke kappen voor tennisclubs

VENRAY | Paul Spronken kon vorige week donderdag na de commissie Leven opgelucht ademhalen. De voorzitter van Tennisclub Venray hoorde tot zijn vreugde dat tennisclubs met bijdragen voor de instandhouding van de buitensportaccommodaties voortaan gelijk worden getrokken met andere buitensporters. Wethouder Anne Thielen haalde bakzeil en keek minder tevreden terug op de vergadering.


Door Henk Baltussen


Spronken trad in de afgelopen periode op als woordvoerder van alle Venrayse tennisclubs bij de totstandkoming van het nieuwe accommodatiebeleid. Dat houdt in bouw en instandhouding van accommodaties voor binnensport, buitensport en jeugd- en jongerenwerk. Voor de tennisclubs betekent het dat de jaarlijkse bijdrage daarvoor niet met 57.000 euro stijgt (zoals het collegevoorstel aanvankelijk was) maar met 75.000 euro. Ondanks dat alle politieke partijen duidelijk aangaven uit te willen gaan van het principe gelijke monniken, gelijke kappen, was er nog lichte twijfel te bespeuren bij Spronken. "Ik weet nog niet zeker of het ook wordt uitgevoerd, of het rijp is voor besluit. Plezierig was het te horen dat wethouder Anne Thielen niet veel moeite had met de verhoging van 18.000 euro. Onze inspanningen hebben baat gehad. Aan de andere kant moeten we voorlichting blijven geven over verschillen tussen tennis en andere buitensporten."


Discrimineren

Spronken stuurde brieven naar de gemeenteraad en college en sprak in tijdens het laatste Sprekersplein om namens alle tennisclubs het ongenoegen duidelijk te maken over de ongelijke behandeling. Het college wilde de tennisclubs 50 procent compenseren in de kosten voor onderhoud aan de accommodaties, andere buitensportclubs mochten rekenen op een bijdrage van twee derde van de onderhoudskosten. De commissie Leven maakte snel duidelijk dat onterecht te vinden. Bas Künen (VVD) vroeg zich af sinds wanneer zoveel moeite wordt gedaan om tennisclubs te discrimineren. Voor Henk Bisschops (PvdA) was die 18.000 euro erbij voegen vooral belangrijk om de ongelijkheid weg te poetsen.

Jac Derikx was het daarmee eens en ging zelfs een stapje verder door het in opmars zijnde padel (een afgeleide van tennis) in Venray een kans te geven. "Door bijvoorbeeld tennisbanen om te toveren naar padelbanen." Wethouder Thielen sloot niet uit dat daar in de toekomst naar wordt gekeken. "Maar op dit moment hoort padel nog niet tot het bestaande sportaanbod." Over het geheel was een commissiemeerderheid niet te spreken over het eindresultaat van het collegevoorstel. Bas Künen (VVD) vroeg zich ook af waarom het kunstgrasbeleid er niet in is meegenomen. Datzelfde stelde Theo Francken van coalitiepartner Venray Lokaal. Die wilde tevens (evenals Theo Zegers van D66) het jeugd- en jongerenwerk loskoppelen van het nieuwe accommodatiebeleid. "En inclusie moet erin." Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving, erbij horen. Voor Thielen hoefde inclusie niet te worden ingepast. "Inclusie is altijd belangrijk, staat altijd voorop, dat zit tussen de oren."

Theo Francken (Venray Lokaal) zei een degelijke beleidsnota te missen waarin het nieuwe accommodatiebeleid staat omschreven. "Er ligt nu alleen een rapport. Wij stemmen niet in met het aanpassen van een rapport." Op het CDA na (ook de PvdA was over het algemeen tevreden over het voorstel dat nog wel moest worden aangepast) vonden de andere fracties het nieuwe accommodatiebeleid niet besluitrijp voor de raad van 11 mei. "Laat het presidium er maar naar kijken", stelde Derikx voor.

Zegers van coalitiepartij D66 vond het een gemiste kans dat het voorstel onvolledig was. 'Veel te veel vaagheden." Ook begreep hij niet dat dit proces, dat volgens Zegers niet intensief was, anderhalf jaar heeft moeten duren en dat er nu iets ligt dat kwalitatief onder de maat is. "Kwaliteit gaat voor snelheid, daarom moet dit eerst goed worden geregeld." Thielen was niet blij met de kritiek. "Ik werp verre van mij dat het niet goed voorbereid zou zijn. We kunnen hier niet zo zeggen dat het nu niet helder en duidelijk is." Zegers bleef bij zijn standpunt. "Ik blijf van mening dat het een stuk beter zou kunnen."


Streep

Het presidium van maandag (overleg tussen fractieleiders en burgemeester over onder meer de komende raadsagenda van 11 mei) stelde vast dat het voorstel tegen het licht moet worden gehouden. "Als de wethouder goed heeft geluisterd, weet ze wat moet worden aangepast", zei Tino Zandbergen, fractieleider van Venray Lokaal. "Maar die nieuwe stukken zullen dan wel heel snel moeten worden aangeleverd om ze op tijd bij de volgende commissie te kunnen krijgen", stelde Martin Leenders (Samenwerking Venray). CDA-fractieleider Toon Loonen ging er al van uit dat het nieuwe voorstel er pas na de zomer zal liggen. Een streep door de rekening van Thielen, die juist wilde dat de raad voor de zomer het voorstel zou aftikken.