Internetgigant JD.com uit China in Venrays megamagazijn

VENRAY | De Chinese internetgigant JD.com heeft een huurovereenkomst getekend met DHG, dat een logistiek distributiecentrum bouwde op de oude locatie van Inalfa aan de Maasheseweg. JD.com wordt gezien als de grootste concurrent van het Chinese Alibaba, een van 's werelds grootste webwinkelsconcerns.


Het internetbedrijf krijgt in Venray een vloeroppervlakte van 18.000 vierkante meter (vergelijkbaar met drie voetbalvelden) tot zijn beschikking, 350 vierkante meter wordt gebruikt voor kantoorruimte. JD.com zal hier binnen afzienbare tijd zijn intrek nemen en vanuit Venray de Nederlandse markt bedienen, meldt de site LogistiekProfs. Wat de precieze plannen van de online reus zijn, is nog niet officieel bekendgemaakt. Uit eerdere vacatures die JD.com plaatste lijkt het om offline (supermarkt)retail te gaan. Of die ook worden toegespitst op de nieuwe locatie in Venray, is nog niet duidelijk.

JD.com is qua omzet de belangrijkste concurrent van Alibaba op de Chinese markt. De focus van de twee bedrijven ligt evenwel op wat andere gebieden JD.com haalt het grootste deel van zijn omzet uit eigen online en offline verkoop, terwijl Alibaba vooral fungeert als marktplaats waarop leveranciers hun waar kunnen slijten. JD.com opereert in Aziƫ als logistiek dienstverlener onder de naam JD Logistics. Verkooppartners van JD.com kunnen gebruikmaken van een netwerk van meer dan negenhonderd warehouses, in de volksmond logistieke blokkendozen genoemd.

Half maart van dit jaar werd bekend dat DHG een contract had afgesloten met logistiek dienstverlener Clipper Logistics voor de huur van ruim 33.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte aan de Maasheseweg 83 in Venray. Het in Leeds gevestigde bedrijf bedient retailers die mode, tabak, alcohol en andere goederen verkopen in Europa.