Afbeelding
Foto: metameer

Leerlingen naar de eindstreep

Stevensbeek/Boxmeer | Met vertrouwen gaan leerlingen van Metameer hun eindexamen in. Ze staan er niet alleen voor. Iedereen helpt mee.


Het eindexamen in het voortgezet onderwijs begint maandag 17 mei. Leerlingen van tweetalig havo en vwo in Stevensbeek maken een week eerder het examen van het International Baccalaureate (IB) ter afsluiting van tto op Metameer. Eindexamenkandidaten krijgen dit jaar vanwege de beperkingen met corona extra mogelijkheden om hun examens te maken. Zij kunnen onder meer hun examens spreiden over twee periodes en kunnen extra herkansen. Lisa Koppes, Jana Baltussen en Jet van den Boom doen dit jaar eindexamen op Metameer. Corona overschaduwt het jaar dat zij graag feestelijk willen afsluiten. Hoe kijken de Metameer-leerlingen naar hun (waarschijnlijk) laatste maanden op Metameer?

        

Jana Baltussen (16) uit Vierlingsbeek doet vmbo-tg op Metameer jenaplan Boxmeer. “Ik vind het goed dat het eindexamen doorgaat. Het is een test wat je kunt en wat je de afgelopen vier jaar hebt geleerd. Natuurlijk was het fijn als de examens niet doorgingen. De extra maatregelen hadden voor mij niet gehoeven. In principe moet ik het halen met mijn cijfers. Ik geef mijn leven nu een 7,5-8. Ik ben op zich wel klaar met corona, maar ik kan nog wel even doorzetten. In de eerste ben ik begonnen op vmbo basis. Na twee maanden ging ik naar vmbo kader. In de tweede klas wilde ik graag naar vmbo-tg. Met eigen inzet is dat gelukt. Op jenaplan kreeg ik ondersteuning voor mijn dyslexie om er toch alles uit te halen. Ook mooi dat je op jenaplan later nog kunt doorstromen naar een hoger niveau. Bij ons op school is de voorbereiding op het examen goed geregeld. Al vanaf het begin hebben we geoefend met examenvragen. Docenten kijken strenger na alsof het een examen is. Op school heb ik geleerd samen te werken en (kring)gesprekken voeren. Dit is denk ik wel handig voor mijn opleiding Onderwijsassistent op ROC Nijmegen. Ik ben erg goed met kinderen, ik wil ze iets leren. Daarna wil ik nog naar de pabo.”        


Metameer bereidt leerlingen zo goed mogelijk voor op hun examens. De school heeft extra maatregelen genomen naast de gebruikelijke examentrainingen in de vaklessen en begeleiding voor leerlingen met examenvrees. Docenten begeleiden leerlingen bij de eventueel opgelopen achterstanden; in sommige gevallen met extra lessen aan individuele leerlingen. Ook heeft Metameer leerlingen gescreend. Op basis van eventuele achterstanden zet Metameer studenten (oud-leerlingen) en externen in om bijlessen te verzorgen.


Mentoren en docenten geven net dat extra steuntje in de rug. Marcel van den Heuvel, mentor van havo 5 vertelt: “Vertrouwen geef ik ze door ze goed naar hun eigen lijst te laten kijken. Het gros van de leerlingen staat er namelijk prima voor. Het blijft spannend, dat is ook niet erg. Ze weten wat ze te wachten staat en moeten proberen te genieten van hun examentijd. Die gaan ze niet vergeten.”


Yvonne Jans, mentor van een vmbo 4-klas op jenaplan Boxmeer, vult aan: “Ik bespreek altijd uitgebreid met leerlingen de weg naar het eindexamen toe zodat ze dit al een stukje rust geeft. Leerlingen weten mij op school ook altijd te vinden om vragen te stellen zowel in de vaklessen als in de mentorlessen. Zorgen voor vertrouwen, ze moed in spreken, korte lijntjes met ouders en leerlingen behouden.”


Sanne Zumdick, mentor van havo 5, besluit: “We hebben op vrijdag voor de meivakantie nog een leuke afscheidsactiviteit die leerlingen hopelijk toch een gevoel van afsluiting geeft. We gaan knallend en met veel bombarie het schooljaar uitluiden.”


Foto: Jana Baltussen uit Vierlingsbeek: "Ik ben op zich wel klaar met corona, maar ik kan nog wel even doorzetten."
Foto: Metameer.