Afbeelding
Foto: eigen foto

Kunstwerk Gussen Wie kleurrijker

Venray | Op de rotonde aan de Zuidsingel bij de Venrayse wijk Brukske staat al enkele jaren het kunstwerk van Gussen Wie, ‘Het gezin’ of in de volksmond ‘De knobbels’ genoemd. Het kunstwerk stond er een beetje kleurloos bij, maar daar heeft kunstenaar Edwin de Klein uit Venray verandering in gebracht.


Op grond van zijn ervaringen en jongerenonderzoek met het selfiemuseum APPIE bemerkte hij dat de Venrayse jongeren meer kleur wensten in de gemeente. Met die wetenschap in zijn achterhoofd legde De Klein contact met de stichting Gussen Wie en de gemeente Venray. Daarna is het kunstwerk door hem omgetoverd tot een kleurrijk geheel. De stichting Gussen Wie is 'heel blij met het resultaat en met het doortastende enthousiasme van de Venrayse kunstenaar'.

De reacties op de creativiteit van De Klein waren en zijn echter niet altijd even lovend. Sommige mensen vinden het niet kunnen dat het kunstwerk van Gussen Wie een kleurrijker/ ander aanzicht heeft gekregen. Ze stellen op de Facebookpagina van Peel en Maas onder meer dat 'Gussen Wie zich zou omdraaien in zijn graf' en 'Wat een schande om zo iemand zijn werk te vernielen'.


"Het is te zot voor woorden wat hier gebeurt", reageert voorzitter Guus Reintjes van de Stichting Gussen Wie. "Een jonge Venrayse kunstenaar heeft een leuk initiatief en schakelt hierover met de Stichting Gussen Wie, waaronder dus Gussen An, en de gemeente. Diegenen die zich echt verdiept hebben in het leven en de kunst van Gussen Wie zouden moeten weten, dat de creatie belangrijker was dan het resultaat, kunst niet voor eeuwig is, maar zich dient te vernieuwen. Juist Gussen Wie zou zo’n dergelijk initiatief en vernieuwing toejuichen, omarmen en er trots op zijn dat het kunstwerk mee evolueert met de tijd. Maar nee, we leven tegenwoordig in een digitale ik-maatschappij, waarbij bikkelhard neersabelen en vernietigend oordelen blijkbaar hoort. Kijk, we snappen dat mensen een mening hebben en iets mooi vinden of juist niet. Maar de oordelen en het veroordelen raken kant nog wal en zijn werkelijk ongehoord. Wij als Stichting Gussen Wie, waaronder dus ook Gussen An, staan volledig achter het initiatief en het geresulteerde resultaat en vinden het geweldig dat een kunstwerk weer een echte 'blikvanger' is geworden op een van de rotondes van de singels."