De bewoners genoten maandagmiddag al met volle teugen van een eerste lunch.
De bewoners genoten maandagmiddag al met volle teugen van een eerste lunch. Foto: Rikus ten Brücke

Eerste bewoners op hun plek

Venray | De eerste vier bewoners namen maandag hun intrek in het Rooyhuis in Venray. De nieuwste locatie van Dagelijks Leven werd afgelopen vrijdag al officieel geopend, maar vanwege de huidige beperkingen werd er in kleine kring stilgestaan bij de start van het Rooyhuis. "We hebben de opening gevierd met de medewerkers en zijn blij dat we nu de eerste bewoners hebben kunnen ontvangen", vertelt Suzan Jeuken, locatiemanager van Rooyhuis, enthousiast.


De bouw van het zorggebouw startte in de zomer van 2020 en vanaf 9 april is er begonnen met de inrichting van het gebouw met 21 zorgstudio's. De bewoners van het Rooyhuis krijgen 24 uur per dag en zeven dagen per week de zorg die ze nodig hebben. "We werken met een team van dertig medewerkers en samen kunnen wij de bewoners verzekeren van gespecialiseerde dementiezorg in een kleine setting."

Het Rooyhuis is bedoeld voor mensen met dementie die vanuit de wet langdurige zorg (wlz) een indicatie vijf hebben gekregen. "Bij ons wonen mensen met dementie. Vaak komen ze vanuit hun eigen woning naar onze locaties. We merken dat er veel vraag is naar de woonvorm die we bieden. Het huis is sowieso sfeervol ingericht en de bewoners kunnen hun studio zoveel mogelijk naar eigen wens inrichten. Zo voelt iedereen zich hopelijk snel thuis en is alles vertrouwd. Iedereen heeft in zijn of haar studio een eigen badkamer en een keukenblokje.

Hoewel het Rooyhuis al volledig is ingericht en de huiskamers en activiteitenruimtes klaar zijn voor gebruik, moeten er ook nog zaken worden afgerond. Zo is de tuin nog niet volledig klaar, maar beschikt die al wel over een ruim terras, met wandelpaden en gesponsorde jeu-de-boulesbaan. In de gigantische tuin zou onder meer nog plek zijn voor bijvoorbeeld een moestuin. "We kunnen de tuin naar smaak van de bewoners inrichten. Als er iemand erg van tuinieren houdt zouden we dus een moestuin kunnen aanleggen. Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken. We richten ons op het welzijn van onze bewoners, eigen regie en zelfredzaamheid vinden we belangrijk. Een plek waar het fijn wonen is: ‘gewoon zoals thuis'."

Zo wordt er net als thuis iedere dag vers gekookt voor alle bewoners. "We hebben een kok in dienst en die verzorgt iedere dag een maaltijd. Het zorgt ook voor een stukje gezelligheid. De bewoners kunnen samen eten en houden zo het onderlinge contact."

Van maandag tot en met vrijdag is er een activiteitenbegeleiding aanwezig, er worden een aantal keren per dag activiteiten georganiseerd. "We proberen het aanbod aan activiteiten zo gevarieerd mogelijk te maken. Zo kunnen we het iedereen naar zijn of haar zin maken. We doen het uiteindelijk allemaal voor het welzijn van onze bewoners, hun naasten en mantelzorgers."

Rooyhuis Venray officieel open voor eerste bewoners