Brahim Ait-El Haj onder meer samen met zijn buurman Tom Bakker en burgemeester Luc Winants.
Brahim Ait-El Haj onder meer samen met zijn buurman Tom Bakker en burgemeester Luc Winants. Foto: Willem Menting

Video: Erepenning voor dappere daad

Venray | Brahim Ait-El Haj Ali uit Venray werd maandagmiddag onderscheiden met de zogeheten Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. De erepenning is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden. Hij ontving de erepenning uit handen van burgemeester Luc Winants. "Heel bijzonder. Ik had dit niet verwacht", vertelde Ait-El Haj Ali enthousiast.


De Venraynaar met Marokkaanse roots verrichte zijn heldendaad op vrijdagmiddag 6 maart 2020. Aan het einde van die middag redde hij het leven van zijn buurman Tom Bakker door hem uit zijn brandende woning te halen. Hij rook brandgeur en ging direct bij zijn buurman kijken, ondanks de vlammen en veel rook aarzelde hij geen moment en ondernam hij actie door zijn buurman, die bewusteloos was, naar buiten te trekken.

Voor deze heldendaad ontving Brahim Ait-El Haj Ali de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. "Ik zou het zo weer doen. Ik denk nog vaak terug aan die middag in maart en op het moment van de actie denk je niet na en kom je gewoon in actie. Ik zag mijn buurman in die vlammenzee en schoot hem direct te hulp." Buurman Tom Bakker is zijn reddende engel voor eeuwig dankbaar. Van die bewuste middag herinnert hij zich niks meer. "Hij heeft mijn leven gered. Ik ben door het oog van de naald gekropen. Het had niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest. Ik werd wakker in het brandwondencentrum in Beverwijk en heb een lange revalidatie achter de rug. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar het gaat gelukkig lichamelijk en ook psychisch steeds beter."

Burgemeester Winants is apetrots op Ait-El Haj Ali. "Het is meer dan terecht dat hij bij koninklijk besluit deze erepenning heeft ontvangen. Daar kan Venray trots op zijn."

De erepenning is een koninklijke onderscheiding voor moed (iets doen wat anderen nalaten of niet durven), beleid (weldoordacht en daadkrachtig optreden) en zelfopoffering (met gevaar voor eigen leven) en is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden.

Afbeelding