Hub en Mie Janssen hebben een prominent schilderij van hun boerderij in Wanssum.
Hub en Mie Janssen hebben een prominent schilderij van hun boerderij in Wanssum. Foto: Willem Menting

'We hebben een prachtleven'

Wanssum | Hub (84) en Mie (83) Janssen zijn deze week zestig jaar getrouwd. Het diamanten bruidspaar uit Wanssum gaf elkaar op 29 april 1961 het ja-woord in de kerk en een dag eerder beloofden zij elkaar eeuwige trouw voor de wet. "We hopen deze zomer een mooi feest te kunnen geven om ons huwelijk te vieren", vertelt Mie enthousiast.


Het moment van hun eerste ontmoeting kan Hub zich nog goed herinneren. Tijdens carnaval in het Bondslokaal in Wanssum viel zijn oog voor het eerst op Mie. "We hadden een beetje gedronken en een neef van Mie, Ben Rutten, wees haar aan. Toen dacht ik al vrij snel: 'Die moet ik niet meer laten lopen'. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben aan de praat geraakt."

Hub, geboren en getogen in Wanssum in een gezin met dertien kinderen, bracht Mie, afkomstig uit Grubbenvorst en opgegroeid in een gezin met elf kinderen, na de bewuste carnavalsdag naar een woning op het Geijstersveld waar familie van Mie woonde. Later kwam het tweetal elkaar opnieuw tegen en toen sprong de vonk pas echt over. Mie en Hub hadden vijf jaar verkering en Hub fietste iedere zondag twintig kilometer naar Grubbenvorst en later weer twintig kilometer terug. "Zo'n tocht maakte de man, dat was vroeger niet voor de vrouw weggelegd. Ik ben net als Hub opgegroeid op een boerderij. Hij werd bij ons altijd meteen door mijn broer aan het werk gezet en Hub wist hoe hij koeien moest melken en dat was geen probleem."

Na hun huwelijksdag bestierde het tweetal twee jaar lang de boerderij bij het ouderlijk huis van Mie, maar later verhuisde het echtpaar naar Wanssum, waar een eigen boerenbedrijf werd gestart. Ondertussen was dochter Anita geboren en daar kwamen later Bart, Ingrid, Sandra en Vera nog bij. Inmiddels zijn er elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. "Op ons bedrijf hadden we onder meer 54 koeien, maar het was moeilijk om zelf te blijven boeren. We zijn gestopt en ik heb daarna bij een boer gewerkt en later lange tijd bij Landbouwbelang."

De kinderen van Hub en Mie genoten altijd met volle teugen van de ruimte op de boerderij en, hoewel er altijd hard werd gewerkt door Hub en Mie, zijn de kinderen niks tekortgekomen. Zelf had Hub vanaf de jaren zeventig een seizoenkaart bij PSV, maar die zegde hij in 1989 op. "Als PSV won, dan aten we vaak frietjes. Maar als dat niet het geval was, dan moesten we blij zijn met een boterham", vertelt dochter Sandra met een knipoog.

Tegenwoordig woont het diamanten bruidspaar niet meer op de boerderij, maar in het centrum van Wanssum achter de bakker. "We wonen hier prachtig. Het land rond de boerderij konden we niet meer onderhouden. Sinds vier jaar wonen we nu hier en dat bevalt echt uitstekend."

Echtpaar Janssen geniet nog van iedere dag samen

Hub en Mie genieten tegenwoordig van de kleine dingen in het leven. Zo wordt er regelmatig gekaart of spelen ze Rummikub. "We trokken er ook regelmatig met de fiets op uit, maar dat gaat nu niet meer", besluit Mie.

Toch werkt Hub nog steeds regelmatig bij familieleden op een boerenbedrijf. "Ik kan niet stilzitten. Maar we hebben echt een prachtleven gehad, en nog steeds eigenlijk. We genieten nog iedere dag samen."

Afbeelding
Afbeelding