Broeder Ivanus was lid van de congregatie van de Broeders van Liefde
Broeder Ivanus was lid van de congregatie van de Broeders van Liefde Foto: RooyNet

Broeder Ivanus 'De Krol'

Venray | Wie was Broeder Ivanus 'De Krol'?


Broeder Ivanus was lid van de congregatie van de Broeders van Liefde, de oprichters van het Sint Servatius gesticht. Als vijftienjarige jongen ging Johannes van Esdonk, geboren op 7 juni 1886 te Woensel, naar het jongenspensionaat Eikenburg van de Broeders van Liefde te Eindhoven. Na twee jaar trad hij in als postulant bij de congregatie in Gent (B). Vanuit het klooster in Gent ging hij werken in een tehuis voor oude mannen.


Daarna werd hij als novice aangenomen in ’t Strop, een instituut voor psychiatrische patiënten in Gent. Na deze praktijkervaring werd hij op 9 maart 1905 geprofest te Gent (B). Vanaf die datum ging hij door het leven als Broeder Ivanus. Hij had, vanwege zijn volle haardos, inmiddels de bijnaam 'De Krol' gekregen.


In 1934 vertrok hij vanuit SintTruiden naar Sint. Bavo in Noordwijkerhout, waar hij enige jaren als koster werkte. Naast zijn werk als koster hield hij zich ook bezig met het brouwen van bier in de kelders van St. Bavo.


Tijdens de oorlogsjaren moesten de bewoners van Sint Bavo in januari 1943, gedwongen door de Duitse bezetter, evacueren naar het Sint Servatiusgesticht te Venray. In oktober 1944 moesten alle bewoners van Sint Servatius evacueren naar België.


Ondanks de korte tijd dat broeder De Krol in Venray verbleef, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het welzijn van de bewoners van Sint Servatius en Venray tijdens de moeilijke en roerige oorlogsjaren, vooral in de maanden september en oktober van 1944. Niet alleen was hij behulpzaam in de zorg, maar ook van zijn technische vaardigheden zoals timmeren, smeden, solderen, sloten repareren enzovoort werd dankbaar gebruik gemaakt.


Na de oorlog was 'De Krol' koster en portier in tehuizen in Roermond en Tilburg, om uiteindelijk in begin jaren vijftig weer terug te keren naar Noordwijkerhout, waar hij opnieuw weer koster werd. Helaas heeft hij niet lang meer van zijn welverdiende rust kunnen genieten. Na een ziekbed overleed hij op 24 april 1956 in het St. Elisabeth ziekenhuis in Leiden.


Broeder Ivanus was in 1940 in Noordwijkerhout al begonnen met een dagboek waarin de oorlogshandelingen werden beschreven. Hij heeft dit bijgehouden tot einde 1945 en het bewerkt in een boekvorm onder de naam 'Storm over Venray, het duistert in het Oosten'.

Bron: Museum Psychiatrie Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.