'Doorbraak' met zonnepark tussen Oirlo en Leunen

VENRAY/HEIDE | Het zonnepark van 24,6 hectare dat Solarfields langs de A73 tussen Oirlo en Leunen wil aanleggen, krijgt dinsdag 11 mei het groene licht van de gemeenteraad. Dat werd dinsdag duidelijk na de beraadslagingen van de commissie Wonen over het project. Solarfields kwam eerder als winnaar uit de bus van de tender die Venray had uitgeschreven. Daarmee is het eerste grootschalige duurzame energieproject in Venray een feit. "Dit is een doorbraak", vond PvdA-commissielid Dickie Minken.


Door Henk Baltussen


Maar niet iedereen was even enthousiast. Zoals Lizzy Bruno van ProVenray. Zij vroeg zich af waarom het college voor Solarfields koos en niet voor Solarcentury, dat zich ook had ingeschreven voor de tender om bij Leunen een zonneweide aan te leggen. "In een mail laat Solarcentury weten niet te weten waarom ze afgewezen zijn", zegt Bruno. "Daarbij maakt het bedrijf gebruik van lichtdoorlatende zonnepanelen, wat de biodiversiteit in dat gebied zou verbeteren. Solarcentury doet er zelfs onderzoek naar. Dat had meegewogen moeten worden in de beoordeling." Hoe is die beoordeling eigenlijk in zijn werk gegaan?, vroeg Bruno zich af. "Solarcentury zegt dat de beoordelingscommissie niet onafhankelijk was. Er zou maar één lid van buiten in hebben gezeten."

Arjan van Wijngaarden, beleidsmedewerker energietransitie bij de gemeente Venray, gaf toe dat het eerder de bedoeling was dat de helft van de commissie extern zou zijn. "Maar dat was achteraf niet handig, omdat onze eigen mensen plannen beoordelen en het dan alsnog af kunnen keuren. Daarom is later besloten om met meer internen de commissie te vormen. Dat hebben we Solarcentury ook uitgelegd, maar daar is niet op gereageerd. Maar ze zoeken nu wel op deze manier de publiciteit."

Harrie van Oosterhout (VVD) en Orhan Daud (Venray Lokaal) zeiden dat criteria en regels niet moeten worden veranderd omdat iemand niet tevreden zou zijn met in dit geval de uitkomst van de tender. Wethouder Jan Jenneskens vond het jammer dat Solarcentury stelt dat het niet eerlijk zou zijn verlopen. "En jammer dat het bedrijf zich zo tot de raad richt en zegt dat het niet deugt. Wij zijn in elk geval heel blij met dit initiatief."

Jeroen van de Leur (Samenwerking Venray) is geen voorstander van het plan. "Eerst daken, reststroken en bouwvlakken vol leggen, daarna pas landbouwgronden." Selcuk Ipek (CDA) vond het een goed plan, maar vroeg zich af hoe het met de geluidsnormen zit. Momenteel loopt er een onderzoek naar of zonneparken langs snelwegen het snelweggeluid versterken. Beleidsmedewerker Stijn Verwaaijen had goed nieuws voor Ipek: "Inderdaad wordt dit nog uitgezocht. Maar de verwachting is dat er geen toename zal zijn. Sterker: door demping zal het geluid zelfs afnemen."