VVD: 'Venray moet huiswerk over afval overdoen'

VENRAY | VVD Venray vindt dat het gemeentebestuur de nieuwe manier van afvalinzameling opnieuw tegen het licht moet houden. De liberalen voelen zich misleid door antwoorden die het college gaf op antwoorden van ze. 'We zijn niet serieus genomen, onze brief is met leugens afgedaan, waar blijven we dan met ons vertrouwen', stellen VVD-fractieleider Bas Künen en commissielid Theo Swinkels.


Door Henk Baltussen


In 2020 kondigde het college een wijziging aan in de afvalinzameling in Venray. Op 25 juni was daarover een informatieavond voor de gemeenteraad, op 1 september besprak de commissie Wonen het collegevoorstel en op dinsdag 27 oktober ging de gemeenteraad ermee akkoord. Alleen het VVD-duo stemde tegen. "Wij vonden dat eerst de communicatie met en begeleiding van burgers beter moest", zegt Swinkels. De VVD wilde ook meer tijd om scheiding door de afvalverwerker (nascheiding) te onderzoeken.

De wijziging van het afvalbeleid in Venray komt er praktisch op neer dat goed beschouwd alleen de inzameling van plastic, metaal en drankpakken (pmd) verandert. De inzamelstations bij supermarkten en in de dorpen verdwijnen, in plaats daarvan verzamelt elke burger dit pmd-afval thuis in speciaal daarvoor bestemde gratis zakken. Belangrijk is ook dat dit afval niet tussentijds elders in Venray kan worden ingeleverd. Een teer punt bij de VVD. "In alle bijeenkomsten pleitte de VVD voor een betere service voor kleinbehuisden zoals flatbewoners", zegt Swinkels. "En dat doen we nog steeds. Want sla al dat huisvuil maar eens op in je woning. Het college stelt in een brief aan de VVD dat bij zijn keuze voor wat betreft het pmd-afval ook is gekeken naar zeven andere gemeenten waar die manier van inzamelen met succes wordt toegepast." Die gemeenten zijn Boekel, Boxmeer, Deurne, Horst, Uden, Cuijk en Meijerijstad. Swinkels: "Wij gingen op zoek en wat blijkt: de tien grootste woonkernen van die zeven referentiegemeenten zijn op één na allemaal kleiner en hebben in verhouding minder hoogbouw, dus minder kleinbehuisden. Maar ook blijkt dat ze allemaal wél een of meer extra inzamelvoorzieningen hebben voor flatbewoners. Ook zes andere grotere woonkernen hebben dat. Terwijl het college ons voorhield dat ze het allemaal zo doen zoals Venray het gaat doen."

De VVD wil de discussie daarom overdoen, maar ziet ook in dat de handen daarvoor wellicht niet op elkaar gaan. Swinkels: "Op zijn minst moeten wel extra services voor kleinbehuisden en flatbewoners worden overwogen en ingevoerd." Bas Künen: "Het lijkt alsof hetgeen ons wordt voorgehouden weer niet klopt en zo worden de inwoners en de raad met mooie praatjes weer voor de gek gehouden. Inhoudelijk waren we al tegen het voorstel. Het zou goed zijn dat dit wordt heroverwogen ten gunste van de Venrayse inwoners."