Koningin Juliana bezocht in 1952 Venray.
Koningin Juliana bezocht in 1952 Venray. Foto: Oranjecomite Venray

Koningsdag net effe anders

Venray | Koningsdag net effe anders is op dinsdag 27 april het thema van Koningsdag 2021 in Venray. Blikvanger is een live-uitzending via Peel en Maas TV en het YouTube-kanaal van Peel en Maas. De uitzending vanuit hotel-café Hulsman aan het Schouwburgplein is niet open voor publiek. "Helaas, maar door de geldende coronamaatregelen hebben we gekozen voor deze invulling", aldus voorzitter Gerda van Stelten van Oranjecomité Venray.


Oranjecomité Venray heeft voor Koningsdag 2021 een alternatief programma bedacht. Vanaf 10.00 uur is er een landelijke oproep om vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin het Wilhelmus te zingen of te spelen. Tussen 12.00 en 15.00 uur is er een live-uitzending die wordt gepresenteerd door Gerda van Stelten en Leon Aarts. "Het wordt een heel gevarieerd programma met onder andere interviews met lintjesdragers en mensen die mooie verhalen vertellen over de viering van Koningsdag", zegt Gerrie Peeters van het organiserende comité. "Er zullen in het programma unieke beelden te zien zijn van de bezoeken van het koninklijk huis aan Venray. Die beelden zijn door het gemeentearchief beschikbaar gesteld voor deze uitzending, waarin de koninginnen Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Maxima voorbijkomen en uiteraard ook de huidige koning, Willem-Alexander." Tijdens de uitzending zijn er naast de interviews en beelden uit het verleden een Oranje-quiz, met drie rondes waarin de kennis van het koningshuis wordt getest, de bekendmaking van de winnaars van de kleurwedstrijd van de basisscholen, de puzzelwedstrijd en etalagewedstrijd. Peeters: "Vrijdag (morgen, red.) gaan we met leden van het Oranjecomité de etalages beoordelen op originaliteit en uitvoering. De ondernemer van de mooiste etalage krijgt ook dit jaar de trofee, beschikbaar gesteld door nieuwsblad Peel en Maas." De winnaar van de puzzelwedstrijd, die deze week in Peel en Maas wordt gepubliceerd, krijgt een Oranjepakket ter waarde 50 euro. De muziek tijdens de live-uitzending komt voor rekening van Now Weej en de Venrayse zanger Gert Janssen. Van Stelten: "De ontvangst van de gedecoreerden in het gemeentehuis gaat ook dit jaar helaas niet door, evenals andere vaste onderdelen zoals de kindermarkt. Desondanks denken we met dit alternatief programma iedereen mee te kunnen laten genieten van Koningsdag."

Programma

Het programma van Koningsdag 2021, dinsdag 27 april, op een rijtje:


10.00 uur landelijke oproep om in de tuin, op straat of terras het Wilhelmus te zingen of te spelen.


12.00 uur tot 15.00 uur live uitzending Koningsdag Net effe anders vanuit hotel-café Hulsman (niet open voor publiek) te volgen via Peel en Maas TV en het YouTube-kanaal van Peel en Maas. De presentatie is in handen van Gerda van Stelten en Leon Aarts. In het programma interviews, een Oranje-quiz, uitslagen van de kleurwedstrijd voor basisscholen, puzzelwedstrijd en etalagewedstrijd. Muziek door Now Weej en Gert Janssen.

Unieke beelden van koninklijke bezoeken in Venray


16.00 uur landelijke toost op koning Willem-Alexander en koningin Maxima.


Tijdens de live-uitzending worden de coronamaatregelen in acht genomen. Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.