Afbeelding
Foto: Persfoto

Jubileum de Hofsteeg Oirlo

Oirlo | Op dinsdag 27 april is het alweer 12,5 jaar geleden dat Zorgboerderij de Hofsteeg haar deuren opende. In oktober 2008 startte de zorgboerderij met dagbesteding voor ouderen. In de afgelopen 12,5 jaar maakte de Hofsteeg veel ontwikkelingen mee. En ook nu is, met de nieuwe aanbesteding voor 2022 en de ontwikkelingen in het sociaal domein, de zorg volop in beweging en is het een uitdaging om dit goed vorm te geven.

Zorgboerderij Oirlo bestaat 12,5 jaar

Waar de dagbesteding klein begon en maar drie dagen per week open was voor negen gasten per dag, is het nu uitgegroeid naar een dagbesteding die vijf dagen per week bezocht wordt door vijftien gasten per dag. Ook het team is gegroeid en bestaat inmiddels uit zeven verzorgenden, vrijwilligers en stagiaires. Vrijwilligers zijn een zeer waardevolle aanvulling binnen het team. Ze ondersteunen onder meer bij de activiteiten, het verzorgen van de maaltijd en zijn een belangrijke gesprekspartner voor de gasten. In de afgelopen jaren vonden er diverse aanpassingen plaats, onder meer met de realisatie van een hobbykas en een jeu-de-boulesbaan. Tevens kreeg de dierenweide nieuwe stallen, werd de binnenruimte van de zorgboerderij verbouwd en is de serre groter geworden waardoor iedereen nog meer kan genieten van het uitzicht.

Eind november 2011 werd het bedrijf uitgebreid. Ook is langs de zorgboerderij een kersenboomgaard aangeplant. "Onze gasten genieten, zeker nu in het voorjaar alles mooi in bloei staat, van alle bedrijvigheid die deze teelt met zich meebrengt", vertelt Petra Steeghs. "Maar ook het vervoer van en naar de zorgboerderij hebben we sinds 2012 in eigen beheer genomen. Het is een grote meerwaarde dat we bij onze gasten thuis komen en daar waar nodig ook kunnen overleggen met hun partner en/of mantelzorger. Voor onze gasten is het prettig dat ze altijd een bekend gezicht bij de deur zien. Op Zorgboerderij de Hofsteeg willen we onze gasten graag een plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en zich thuis kunnen voelen. We willen rekening houden met ieders mogelijkheden. Onze visie is ‘Goede zorg verlenen met de handen op de rug’. Dit houdt in dat we onze gasten zo lang mogelijk hun zelfstandigheid willen laten behouden doordat we onze gasten zelf laten doen wat ze zelf kunnen, mits dit veilig en verantwoord gebeurt. Met als doel dat onze gasten zo lang mogelijk zelfstandig, of samen met hun partner, in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ook hechten we er veel waarde aan om goede contacten te onderhouden met familie en andere hulpverleners die bij onze gasten betrokken zijn."

‘Goede zorg verlenen met de handen op de rug’

Zorgboerderij de Hofsteeg had deze mijlpaal graag uitgebreid willen vieren, maar vanwege de geldende coronamaatregelen beperken de festiviteiten zich nu tot een feestweek waarin iedere dag met een speciale maaltijd voor de gasten, medewerkers, vrijwilligers en stagiaires aandacht wordt geschonken aan het 12,5-jarig jubileum.

Kijk voor meer informatie over de zorgboerderij op de website www.hofsteeg.nl.