'Energietransitie moet iets van de inwoners zelf zijn'

VENRAY | Inwoners moeten kunnen meepraten over het klimaatbeleid en de uitvoering van de energietransitie. Het kan niet zo zijn dat de burgers er alleen maar over worden geïnformeerd en ze kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met bepaalde ontwikkelingen. Er moet iets wezenlijks te kiezen zijn. Dat laat Lokaal FNV Noord Limburg in een brief aan de gemeenteraad weten.


De FNV stuurt de brief in verband met het vaststellen van de energiedoelen binnen de regionale energieregio Limburg Noord, één van de dertig regionale energieregio’s in Nederland. De gemeenteraad bepaalt voor 1 juli van dit jaar op welke termijn die doelstellingen behaald moeten worden en hoe.

Landelijk vloeit veel subsidiegeld voor verduurzamingsprojecten weg naar het buitenland, stelt Agnes Stiphout, voorzitter van de Werkgroep Energietransitie Lokaal FNV Limburg Noord. 'Houd de (subsidie)gelden en het werk in de regio'.


Bij de energietransitie is participatie van burgers een harde eis voor draagvlak, zo laat Stiphout de Venrayse gemeenteraad weten. Lokaal FNV Limburg Noord spreekt de verwachting uit dat burgers bij de energievoorziening een steeds grotere rol gaan krijgen. Daarom vindt de FNV het van groot belang dat de politiek de burgers er vroegtijdig bij betrekt. Tevens stelt de FNV dat bij lokale projecten voor duurzame energieproductie moet worden gestreefd naar 50 procent eigendom van burgers en lokale bedrijven. Hierbij dient nadrukkelijk ook rekening te worden gehouden met mensen met een smalle beurs. Stiphout: 'De energietransistie moet iets van de mensen zelf zijn'.
Met energiecoöperaties kunnen daarover afspraken worden gemaakt, stelt Stiphout. Tevens merkt ze op dat de Noord Limburgse gemeenten voor 1 juli nog een inhaalslag hebben te maken om hun inwoners daadwerkelijk te laten meepraten.