Meditatienatuur, geen concerten of tentoonstellingen

HEIDE | Natuurbegraafplaats Weverslo wil meditatienatuur tot ontwikkeling brengen. Daarbij horen geen concerten of tentoonstellingen. Dat laten burgemeester en wethouders weten op vragen van D66. Bij die missie, zoals begraafplaatseigenaar Gé Peterink volgens het college meditatienatuur noemt, horen ook afscheidsceremonies en het verzorgen van overledenen, het houden van presentaties, lezingen, exposities, workshops en andere culturele bijeenkomsten.


In een serie vragen over de voorgenomen legalisering van de natuurbegraafplaats vroeg Theo Zegers zich af of de nevenactiviteiten op Weverslo niet in bijvoorbeeld de horecagelegenheden in de nabijgelegen dorpen Heide of Merselo moeten plaatsvinden. Dat vindt het college dus niet nodig. Ter verduidelijk geven B en W aan wat de intenties van Peterink precies zijn met meditatienatuur: 'De verbinding maken van de mens met natuur en cultuur. Daarvoor wordt op Weverslo meditatienatuur ontwikkeld en beheerd. De natuur schept een sfeer waarbij de culturele en spirituele invulling van de levensaspecten en belangrijke rol spelen. Ook bij het omgaan met het grote thema van leven en dood. Deze invulling verbindt het natuurbegraven met de cultuur rondom het levenseinde en is daarmee dus de maatschappelijke betekenis en de toegevoegde waarde van Weverslo'. Zegers is ook bang dat de activiteiten meer verkeer en drukte gaat opleveren rond de natuurbegraafplaats. Dat weerlegt het college. Want op eigen terrein heeft de locatie op Janslust 11 een parkeercapaciteit van 32 parkeerplaatsen. Aangezien het gemiddeld zo'n veertig bezoekers per plechtigheid is en ze niet allemaal per auto naar de begraafplaats komen, is er volgens het college meer dan voldoende parkeergelegenheid. Tevens is bij de ingang van het landgoed een fietsenstalling aanwezig met ruimte voor zo'n twintig fietsen. Mocht een ceremonie toch meer bezoekers trekken, dan kan worden gebruikgemaakt van een aangrenzend weiland als parkeerplaats voor ruim vijftig auto’s. Zegers stelt dat op de begraafplaats sprake is van onder meer twee illegale gebouwtjes. Het college zegt dat er een omgevingsvergunning voor die bouwsels is vereist, waarna het bestemmingsplan moet worden aangepast. Daarover besluit de raad. Eventueel kan het college de eigenaar vragen om gedeeltelijke nieuwbouw te plegen om te voldoen aan de regels. Zegers is er niet gerust op dat in de toekomst uitbreidingen op stapel op de natuurbegraafplaats. "Terwijl een maximum van 90 vierkante meter de eindsituatie zou zijn." Die vrees kan het college ontzenuwen. Bij een controle bleek dat de huidige bebouwing 72 vierkante meter omvat. 'Peterink kan dat gebouwtje nog met maximaal 18 vierkante meter uitbreiden en daar blijft het dan ook bij', stellen B en W.

Dinsdag zou de commissie Wonen op initiatief van D66 de situatie rond Weverslo bespreken. Door tijdgebrek is die discussie opgeschoven naar 8 juni.