In gesprek over varkens

VENRAY | Het college gaat in gesprek met de familie Custers om het varkensbedrijf aan de Kiekweg 21 te verplaatsen of te beƫindigen. Daarbij kan eventueel de Ruimte voor Ruimte-regeling worden ingezet. Dat zei wethouder Jan Jenneskens afgelopen dinsdag tijdens de commissie Wonen.


Jenneskens beantwoordde vragen die D66-fractieleider Daan Janssen stelde naar aanleiding van de overhandiging aan het college van een petitie van bewoners van de wijken Veltum en Vlakwater. In die petitie spreken ruim honderd bewoners hun zorgen uit over de voorgenomen uitbreiding van varkensbedrijf Custers. Op de locatie Kiekweg moet een nieuwe stal komen, een andere wordt aangepast en de veestapel groeit van 3800 naar 7000 varkens.


Jenneskens gaf tevens aan dat de uitbreiding niet past binnen de huidige Visie Veehouderij. Daarin is onder meer opgenomen dat in Venray een verdere ruimtelijke scheiding moet komen tussen veehouderijbedrijven en bewoners. Dit om (meer) overlast voor de omwonenden te voorkomen.

In 2014 diende Custers ook al een verzoek in tot uitbreiding op de Kiekweg 21. Vanwege de ligging van het bedrijf (dicht bij woningen) was de nieuwe stal niet goed in te passen, zei Jenneskens. "Dat verzoek is inmiddels verlopen. Op het nieuwe verzoek neemt het college nog geen standpunt in. Het is moeilijke materie. Er zijn drie wethouders bij betrokken." Naast Jenneskens zijn dat Jan Loonen vanwege de vergunningen en Cor Vervoort in verband met toezicht en handhaving. "Wij als college moeten hier verder over in gesprek", aldus Jenneskens.

Op de vraag van Janssen of bewoners al eens aan de bel trokken bij de gemeente over overlast (zoals stank) die het bedrijf aan de Kiekweg zou veroorzaken, antwoordde Jenneskens bevestigend. "Het college heeft in het verleden een aantal meldingen ontvangen. Er zijn fysieke en administratieve controles geweest. Onbekend is of de klachten terecht waren." Omdat de uitbreiding aan de Kiekweg buiten het bouwblok valt, is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. De gemeenteraad moet daarover een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Uiteindelijk besluit het college erover.