Kermisexploitant Willy Sterrenberg op de kermis in Oirlo.
Kermisexploitant Willy Sterrenberg op de kermis in Oirlo. Archieffoto: Rikus ten Brucke

Kermisagenda aangepast

Venray | Ook dit jaar ziet de kermisagenda voor de gemeente Venray er anders uit dan voorheen. Kermisexploitant Willy Sterrenberg van Sterevents heeft al voor vijf van de elf kermissen een alternatieve datum gezocht en gevonden. "De situatie is uitzichtloos", verzucht Sterrenberg. "We hopen dat we vanaf 1 juli weer kermissen kunnen organiseren. Voor die tijd zie ik het niet gebeuren."


Het Venrayse kermisseizoen wordt traditiegetrouw afgetrapt in Oirlo, maar dat gaat dit jaar zeker niet gebeuren. Ook de kermissen in Leunen, Heide, Geijsteren en Merselo worden, als de maatregelen zo blijven, verplaatst naar later in het jaar. De kermis in Merselo wordt normaal gesproken eind juni gehouden, maar dat gaat volgens Sterrenberg niet lukken. "Deze kermis wordt verplaatst naar 10 tot en met 13 juli. Mocht de kermis eind juni toch door kunnen gaan, dan kunnen we snel schakelen, maar we hebben alvast een alternatieve datum gevonden. We zijn als kermisexploitanten erg flexibel geworden, maar gemakkelijk is het niet. We zijn normaliter namelijk iedere week helemaal volgeboekt."

Voor de kermissen van Geijsteren en Heide zijn nog geen alternatieve datums gevonden. Voor Leunen is dat al wel gelukt, die kermis wordt nu gehouden van 18 tot en met 21 september. De kermis in Oirlo is verplaatst naar 14 tot en met 17 augustus. "De vergunningen voor de kermissen zijn allemaal aangevraagd, ook voor de reguliere datums, want dat blijft natuurlijk de eerste keus. Alle overige dorpskermissen worden georganiseerd op de oorspronkelijke datum."

Sterrenberg genereert met zijn kermisattracties al anderhalf jaar nauwelijks omzet. Met de steunmaatregelen van de overheid kan hij zijn rekeningen betalen, maar dan houdt het volgens hem ook echt op. "De steunpakketten lopen op 1 juli af en dan moeten we toch echt weer aan de gang. Dat willen we ook heel graag, maar onze handen zijn gebonden. Vorig jaar hebben we laten zien dat we een dorpskermis prima veilig én coronaproof kunnen organiseren, dat hopen we deze zomer ook weer te doen."

Toch zag de kermisexploitant dat de verplaatste kermissen vorig jaar minder bezocht werden. "Het verschil was duidelijk zichtbaar. Kermissen die we op de gebruikelijke datum organiseerden, trokken meer bezoekers en de dorpskermissen die we verplaatsten vielen toch een beetje tegen. Begrijpelijk natuurlijk, maar daar heb je als ondernemer wel last van. Ook afgelopen winter hebben we niet kunnen draaien. We zouden onder meer naar Berlijn gaan, maar dat ging natuurlijk niet door."

Dat de kermissen, braderieën en andere evenementen werden afgelast, wil niet zeggen dat Sterrenberg niks heeft ondernomen de laatste maanden. Hij heeft onder meer veel onderhoud gepleegd aan zijn attracties en verschillende attracties zijn gekeurd. "We hebben verder nog geen enkel perspectief. Ik heb de botsautobanen thuis opgebouwd voor onderhoud en aanpassingen. Normaal gesproken doe je dat natuurlijk op locatie, maar dat gaat voorlopig nog niet gebeuren. We zijn wel bezig geweest met van alles en nog wat, maar niet wat we graag doen. We hebben vorig jaar één keer actie gevoerd, maar dat heeft ook niet het gewenste resultaat gehad. Er is natuurlijk wel wat aan de hand in het land, hopelijk kunnen we vanaf 1 juli weer gewoon doen waar we goed in zijn."

Vijf kermissen verplaatst naar nieuwe datum
Afbeelding