Anke Hurkmans viert vandaag een klein feestje bij Wauw.
Anke Hurkmans viert vandaag een klein feestje bij Wauw. Foto: eigen foto

'Natuurlijk ben ik heel trots'

Venray | Wauw speciaal voor jou in Venray viert vandaag (donderdag, red.) op de kop af zijn 12,5-jarig jubileum. Zonder een feest met toeters en bellen. "Door de coronamaatregelen kunnen we de dag niet vieren zoals we in gedachten hadden, maar we zullen de dag met de kinderen in het klein een feestelijk tintje geven", zegt directrice Anke Hurkmans. "We laten dit jubileum niet ongemerkt voorbijgaan."


Met haar zorgachtergrond startte Anke Hurkmans 12,5 jaar geleden het initiatief Wauw speciaal voor jou. Het was geen droom voor haar, meer een roeping om de meest kwetsbare mensen in de samenleving te helpen. Haar ogen twinkelen als ze terugdenkt aan het begin. Een opstartfase met een duidelijk doel voor ogen. En ook het waarom is voor haar makkelijk te duiden. "Het is nooit een droom geweest om zoiets te beginnen. Ik had een idee omdat ik vond en nog steeds vind dat de zorg anders kan. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, de ervaring die ik daarin had opgedaan is een belangrijke voorzet geweest om voor mezelf te beginnen. Ik heb een groot zorghart en wil iets doen, van betekenis zijn voor de kwetsbare mensen in deze samenleving." De naam Wauw blijft meteen hangen, een herkenbaar woord voor insiders, maar ook voor mensen die minder bekend zijn met het fenomeen. Wauw speciaal voor jou, ontsproten aan het creatieve brein van de 45-jarige directrice, werd al snel een begrip in de regio Venray. "Ik vind het gewoon wauw dat er een plek is waar bijzondere mensen kunnen zijn wie ze zijn. Ik ben in een wijkcentrum in Venray begonnen met vijf kinderen en ben enorm trots waar we nu staan."


Wauw speciaal voor jou ontwikkelde zich in 12,5 jaren tot een heuse zorgorganisatie, altijd op zoek naar verbinding en samenwerking. Na het wijkcentrum werd een nieuwe locatie gevonden in het oude schoolgebouw in Heide. Anke: "Hier stond ontmoeten centraal door maatschappelijk, zorg en commercieel te verbinden." Vijf jaar geleden verkaste de organisatie opnieuw om zich een ruimer jasje te bemeten in Het Schuttersveld aan de Bergweg in Venray. Tot volle tevredenheid van de directrice. "We zitten nu midden in een woonwijk aan de rand van het centrum. Een locatie waar volop integratie kan plaatsvinden en ook nu weer de verbinding en samenwerking met andere zorgpartijen, maar ook Wonen Limburg en de gemeente Venray, centraal staat. Ik ben altijd van mening dat je beter elkaars krachten kunt bundelen en zo ook sterker naar buiten kunt treden." Als persoon, maar ook als zorgverlener, is ze altijd op zoek naar nieuwe, creatieve dingen. Het is de aard van het beestje, zit in haar genen. "Mijn creatieve brein staat niet gauw stil", lacht ze. "Ik probeer altijd te kijken naar kansen en mogelijkheden om mensen in hun kracht en kwaliteit te zetten. Ook te kijken naar hoe je vernieuwende zorg kunt blijven aanbieden." Wauw speciaal voor jou heeft inmiddels vestigingen in de gemeenten Venlo, Peel en Maas en thuisbasis Venray. Onder de paraplu vallen nu ook aanvullende initiatieven zoals Wauw vakantie, Wauw wens, Wauw werkt en Wauw restaurant. Alle met een doel: verschillende begeleidingsvormen aanbieden die de sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren met een beperking kunnen bevorderen en die het onbezorgd samenzijn mogelijk maken. "Wij werken er vol enthousiasme aan dat de mogelijkheden van het kind centraal staan en dus niet zijn of haar beperking."


In al die jaren ervoer Wauw diverse hobbels, de coronapandemie is er een van. Toch blijven er continu nieuwe initiatieven gelanceerd worden. Op de jubileumdag is dat de online Wauwwinkel. "Door de jaren heen ontstaan er verschillende woordspelingen die te maken hebben met Wauw, zoals Tot gauw bij Wauw, Wauw samen koken met jou, Ik Wauw van jou. Die teksten hebben we verzameld en gekoppeld aan een online webshop. Die woorden drukken we bijvoorbeeld op shirts, hout en glas. De cadeautjes, die door Wauw werkt worden gemaakt, zijn nu online te bestellen." De slotvraag of ze trots is, beantwoordt ze volmondig met 'ja'. "Natuurlijk ben ik heel diep van binnen heel trots. Ik had nooit gedacht dat ik na al die jaren zou staan waar ik nu sta. Samen met mijn team zit ik in een heerlijke Wauwbubbel."

Afbeelding