Roel Smits en zijn dochters Diede en Jikke die al mooi geknipt zijn.
Roel Smits en zijn dochters Diede en Jikke die al mooi geknipt zijn. Foto: Henk Lammen

Roel Smits blijft strijdbaar

Venray | Bij Haarmode Irma in Ysselsteyn werd afgelopen zondag 'inofficieel' het startsein gegeven voor een crowdfundingsactie die 55.000 euro moet opleveren voor plaatsgenoot Roel Smits (47). Knippen, krullen, stijlen en föhnen. Jong en oud kwam naar de kapsalon om Smits, die lijdt aan de ziekte MS, een steuntje in de rug te geven. En het donatiepotje te vullen om een noodzakelijke operatie in Rusland te bekostigen.


In januari 2010 slaat het noodlot toe. Roel Smits zit midden in de verbouwing van hun huis in Heide als hij last begint te krijgen van vage oogklachten en vermoeidheid. Bij de neuroloog volgt aan de hand van een MRI-scan de ontnuchterende diagnose: Multiple Sclerose (MS). Die komt als een mokerslag binnen, maar toch is er ook opluchting. Roel: "Hoewel je misschien zou verwachten dat mijn wereld op dat moment zou instorten, voelde ik me eigenlijk vooral opgelucht. Omdat er vrij snel een oorzaak werd gevonden voor mijn klachten. Van nature ben ik positief ingesteld. Ik ging er dus van uit dat ik met de voorgeschreven medicatie mijn normale leven snel weer op kon pakken. De medicijnen zorgden niet voor bijwerkingen, dat stemde ons hoopvol en positief. Uiteindelijk liet mijn lichaam het toch afweten. De weg van ontkenning naar acceptatie was niet gemakkelijk."


De jaren die volgden waren voor Roel Smits vooral een onzekere zoektocht naar het juiste medicijn om deze ziekte af te remmen. Het ging alleen maar verder bergafwaarts. "Mijn benen werden zwakker, ik was steeds vaker moe en mijn oogklachten verergerden. Het leidde er onder andere toe dat mijn knie moest worden vervangen door een prothese. Het mocht helaas niet baten. De operatie triggerde de MS en dit uitte zich in spasmes in mijn bovenbeen en hamstring. In de spieren rondom mijn knie werd botox (botuline) gespoten, om wat meer ontspanning te creëren. Ook dat hielp helaas niet. Hoewel je gaandeweg leert omgaan met tegenslag, moet iedere vorm van achteruitgang verwerkt worden."


Hij loopt nu met behulp van een wandelstok alleen nog korte afstanden. Lagere afstanden zitten er niet meer in, hij moest leren accepteren dat een rolstoel het enige alternatief was om zich voort te bewegen. Smits blijft echter in alles positief. Hij werkt als het even kan nog volle werkweken bij het bedrijf Aldenzee RVS. De steun van zijn baas waardeert hij enorm. "Ik ben gelukkig nog zoveel als mogelijk aan het werk. Hoewel ik voor 50 procent arbeidsongeschikt verklaard ben, probeer ik nog volle werkweken mee te draaien. Mijn werkplek is daarbij geheel ingericht en aangepast aan mijn situatie. Een betere baas had ik me niet kunnen wensen." Het is inmiddels duidelijk dat hij de de zwaarste gradatie van de ziekte heeft, PP MS. De variant die het minste voorkomt en naast de hersenen ook het ruggenmerg aantast. MS is inmiddels steeds beter te behandelen, voor Roel Smits is afwachten op verder onderzoek geen optie meer. Voor hem is tijd kostbaar geworden. Afwachten staat lijnrecht tegenover zijn strijdlust.


Het aangrijpende verhaal van Sarah uit Emmen in het televisieprogramma Over Winnaars trok hem over de streep. Sarah zit in een rolstoel en heeft MS. Tijdens de opnames voor dit programma neemt ze het besluit een drastische ingreep te laten doen in Rusland, een stamceltransplantatie. Een behandeling die MS kan stopzetten. Nederlandse MS-patiënten moeten uitwijken naar het buitenland voor een dergelijke stamceltransplantatie die door veel Nederlandse patiënten al met succes in Rusland is ondergaan. Deze kostbare ingreep wordt niet vergoed door de zorgverzekering en kost 55.000 euro. Tot ongenoegen van Smits: "We betalen in Nederland de hoogste zorgpremie van heel Nederland, maar voor deze operatie moet ik naar Rusland."


Hij kreeg inmiddels het heuglijke nieuws dat hij in aanmerking komt voor een stamceltransplantatie. Als alles meezit, gaat hij samen met zijn vrouw Wilma en zus Ilse naar Moskou. Voor een zwaar behandelingstraject. "Het wordt enorm zwaar, dat besef ik", zegt hij strijdbaar. "Een zware chemokuur, ik zal heel ziek worden, kaal ook. Ruim een jaar revalideren. Maar ik sta er positief in. Ik zal het zelf moeten doen, dit is mijn strijd. Voor mij, voor mijn vrouw en twee lieve dochters (Diede, 11 jaar, een Jikke, 7 jaar, red.). Voor alle mensen die me zo ontzettend steunen. Mijn vriendengroep die dit alles in werking heeft gesteld. Alle acties die nu plaatsvinden, zijn hartverwarmend. De behandeling is mijn enige kans om de ziekte te doen stilstaan, die grijp ik met beide handen aan."

Roel Smits: 'Ik moet het zelf doen, dit is mijn strijd'


Meer informatie over alle acties om Roel Smits financieel te steunen, zijn te vinden op de Facebookpagina Roel vs MS. Binnenkort wordt ook een website gelanceerd en krijgt de stichting een bankrekeningnummer toegewezen, waardoor geld doneren makkelijker wordt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding