Fietsen in de Schoolstraat in Venray is verboden.
Fietsen in de Schoolstraat in Venray is verboden. Foto: GPV

GPV is er klaar mee

VENRAY | Het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) is er helemaal klaar mee. Aan fietsen in het centrum op plekken waar dat niet mag, moet snel een einde komen en de reclameborden voor de winkels dienen verplaatst te worden. Tijdens het laatste Sprekersplein legde GPV-bestuurder Martien van Dijk uit waarom. Dat deed hij niet voor de eerste keer.


Al vele jaren hamert het GPV op de knelpunten in het centrum van Venray, waar vooral slechtzienden (in Venray zo'n vierhonderd) veel last van hebben. Met name fietsers die verbodsborden massaal negeren, vormen een plaag voor mensen met een gezichtsbeperking, zegt Van Dijk. "Dit is een zaak die voor zover wij weten sinds 2017 niet meer op de raadsagenda stond. Maar dit onderwerp heeft in de loop der jaren niets aan actualiteit verloren." Onlangs liep Van Dijk een rondje door het centrum om op camera vast te leggen hoe fietsers de regels aan hun laars lappen. "De overtredingen vinden op grote schaal plaats, maar dat weten we allang. In de Schoolstraat is de verloedering het grootste. Fietsers van oud tot jong fietsen er rond alsof er geen verbodsborden bestaan. Zelfs moeders met kinderen doen dat. Hoe voed je dan in hemelsnaam je kinderen op?, denk ik dan. Ik zie nog prima, maar schrik me soms een ongeluk als je voorbij wordt gefietst. Kun je nagaan hoe dat voor slechtzienden moet zijn. Zij moeten net als iedereen rustig een rondje door het centrum kunnen maken, zonder overlast te ondervinden. Dat kan dus niet. Van handhaven is geen sprake. Wethouder Vervoort zegt dat de capaciteit daarvoor ontbreekt. Let wel, wij zijn geen voorstander van een absoluut fietsverbod. Maar stel dat voor een bepaalde periode in, tussen 13.00 uur en 21.00 uur bijvoorbeeld."

Ook de reclameborden die allemaal op de watergoot in de straat staan, zijn obstakels voor slechtzienden. Ze gebruiken juist die goot als herkenning om veilig te kunnen wandelen. Van Dijk: "Wij hopen zo het onderwerp weer onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen."