Een van de zes bankjes langs de fietsroute Aan de ander kant.
Een van de zes bankjes langs de fietsroute Aan de ander kant. Foto: eigen foto.

'Woord aan ondernemers'

Venray | De dagen van herdenken en vrijheidsvieringen staan weer voor de deur. Maar de huidige coronapandemie maakt dat drukke herdenkingen en massale bevrijdingsfeesten op 4 en 5 mei, evenals vorig jaar, uit den boze zijn. Voor het Toeristisch-recreatief Platform Venray zijn de coronamaatregelen geen reden om het project Venray Remembers op de plank te laten liggen. Fietsen en wandelen kan immers wel in coronatijd.


Ingrid van Eijndhoven, projectleider van Venray Remembers, laat weten dat het omvangrijke project de afronding nadert. "Het woord is nu vooral aan de Venrayse ondernemers in de toeristische en recreatieve sector, om de plannen handen en voeten te geven. Het project brengt bestaande bezienswaardigheden, activiteiten en verhalen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, in verbinding met elkaar. De bedoeling is dat de bestaande horeca en overnachtingslocaties in Venray daarbij aansluiten. Op die manier wordt de toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid van Venray vergroot. Niet alleen voor de toerist van buitenaf, maar ook voor de lokale recreant. Vooral voor die laatste doelgroep is Venray Remembers heel interessant en actueel voor 4 en 5 mei." Maar Van Eijndhoven zet hoger in: "We willen regio- ambassadeurschap creƫren voor het geschiedenistoerisme. Hiermee willen we bereiken dat Venray met het thema oorlogshistorie regionaal, nationaal en internationaal op de toeristische kaart komt staan. Eerst richten we ons op de nationale geschiedenistoerist en de regionale inwoners. In een later stadium zoeken we verbreding naar onder meer binnen- en buitenlandse scholen en de internationale geschiedenistoerist."

In het Venrayse project neemt het Brabantse buurdorp Overloon een prominente plek in. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het oorlogsmuseum. "Helaas is de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, hier niet bij betrokken en draagt dus ook niet bij in kosten", zegt Van Eijndhoven. "De Overloonse ondernemers doen echter graag mee."


Wat heeft Venray Remembers te bieden? Het visitekaartje is de fietsroute Aan de ander kant waarbij de Ysselsteynse oorlogsbegraafplaats en Oorlogsmuseum Overloon de blikvangers zijn. De route, een ronde van 59 kilometer zonder een vast start- en eindpunt op basis van de bestaande fietsknooppunten, verbindt de twee toeristische trekpleisters met elkaar. De fietser komt onder meer langs zes halteplaatsen, herkenbaar aan een bijzonder bankje, met zes verhalen, die elke keer vanuit een ander perspectief kijken naar de bevrijdingsoperaties in dit gebied. Via een app is het mogelijk om op de smartphone bij elk bankje soldaten in het veld te zien staan, die hun eigen verhaal vertellen. Andere onderdelen van Venray Remembers zijn fietsroutes tussen Venray en Tienray, Venray en Overloon, de fietsen123-route Oorlogsverleden aan de rand van De Peel en een wandelroute in het centrum van Venray die nog in ontwikkeling is. Via een app van Venray Remembers is alles terug te vinden, evenals op de website venrayremembers.nl. Ook de VVV biedt alle info. Tevens zijn er prille plannen voor een monument dat symbool staat voor het Venrayse oorlogsverleden. Veel meer is daar nog niet over te zeggen.

De ondernemers zijn nu aan zet om bijvoorbeeld arrangementen rondom Venray Remembers te ontwikkelen, zegt Van Eijndhoven. "Voor familie, voor duo's of vriendengroepen. Er kan veel."

                                                                                   

Omvangrijk toeristisch project nadert afronding