Het ooievaarsnest in de achtertuin van de familie Loonen.
Het ooievaarsnest in de achtertuin van de familie Loonen. Foto: Herman Loonen

Eerste ooievaarskuikens ooit?

BLITTERSWIJCK | Het lijkt ervan te gaan komen: een ooievaarspaar met jongen in Blitterswijck. Onlangs streken twee uivers neer op het nest, dat Herman Loonen drie jaar terug in de achtertuin van zijn woning aan de Kerkstraat plaatste. "Ze bedrijven de liefde volop", zegt Loonen. Mochten er jongen komen, dan zijn dat niet alleen de eerste ooievaarskuikens ooit in Blitterswijck, maar ook in de gemeente Venray, vermoedt Loonen.


Met die laatste bewering houdt hij nog een kleine slag om de arm. "Wie zegt dat dat niet zo is, mag zich melden", lacht Loonen, die samen met zijn vrouw de ontwikkelingen in zijn achtertuin nauwgezet volgt."We kijken vanuit ons huis recht tegen het nest aan", legt de gepensioneerde bouwkundige uit. Enkele jaren terug zag de familie Loonen enkele ooievaars boven Blitterswijck vliegen. "Die zoeken een nest, hoor ik mijn vrouw nog zeggen", gniffelt Loonen. "Vanaf dat moment begon het idee voor een nest te spelen. De stam is afkomstig van een boom die we zelf op het Roekenbosch hebben gekapt, het ijzerwerk maakte een vriend van me en het nest zelf is gemaakt door een mandenvlechter uit Horst. Het is eenzelfde mand zoals op het nest van museum De Locht in Melderslo."

Vorig jaar bezocht een ooievaar het nest, kwam enkele keren terug, maar besloot toch elders te nestelen. "Vorig week maandag cirkelde een groep van twaalf ooievaars boven het dorp, ze vlogen door en 's avonds keerden er vier terug. Twee landden in onze achtertuin en zijn nu ijverig doende om voor nakomelingen te zorgen." Loonen heeft inmiddels contact opgenomen met Leo Daanen, een erkend uiverspecialist uit Beugen. "Hij weet onder meer alles van de Gennepse ooievaar en is hier al komen kijken. Hij wil de jongen graag ringen als het zover is."

Loonen keek op internet om meer te weten te komen over de ooievaar. "Als het goed is, komen er tussen de een en vijf eieren die met tussenpozen uitkomen. Het broeden duurt ruim een maand. Twee maanden blijven de jongen in het nest, dan vliegen ze uit, maar blijven nog wel enkele maanden hier. Daarna gaan ze overwinteren. Wij hoeven ons deze lente en zomer niet te vervelen."



Familie Loonen verveelt zich niet met uivers in de tuin





Afbeelding