Oussama Tajjiou (links) en Hakan Ortak zijn in die tien jaar ook bevriend geraakt.
Oussama Tajjiou (links) en Hakan Ortak zijn in die tien jaar ook bevriend geraakt. Foto: Willem Menting

Van praktijk naar hbo-opleiding

Venray | Jarenlang werd er op Oussama Tajjiou neergekeken. De jonge Venraynaar werd op school totaal niet serieus genomen en stond daardoor hij stil in zijn persoonlijke ontwikkeling. Als tiener werd hij depressief en zag hij geen licht meer aan het einde van de tunnel. Als hij Hakan Ortak, jeugd- en jongerenwerker bij Synthese, tegen het lijf loopt, verandert zijn leven langzaam. Inmiddels kennen de twee elkaar al ruim tien jaar en is de nu 29-jarige Oussama opgeklommen van de sociale werkplaats naar de hbo-opleiding tot docent Engels. "Ik ben ongelofelijk trots op Oussama. Hij komt van ver, heel ver", vertelt Ortak enthousiast over de ontwikkeling van Oussama.


Op de basisschool gaat het al mis voor Oussama. Hij verlaat basisschool De Landweert (tegenwoordig De Klimboom) al na groep zeven en gaat naar het Raayland College om praktijkonderwijs te volgen. "Het is misschien naïef geweest, maar we wisten niet beter", begint Oussama. "Vanaf dat moment ging het steeds minder. ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik geen diploma zou krijgen als ik het praktijkonderwijs zou afronden. Ik wilde graag een stapje maken naar het vmbo, maar die kans kreeg ik niet. Ik zou ongeschikt zijn en van die stempel zou ik nooit meer afkomen."

In die jaren wordt Oussama steeds terughoudender. Er zijn momenten dat hij het niet meer ziet zitten en in zijn persoonlijke groei wordt hij steeds verder geremd. "Ik was depressief. Dat durf ik tegenwoordig wel te zeggen", vervolgt Oussama. "De leraren op school zagen het totaal niet in mij zitten, terwijl ik gewoon wist en voelde dat er meer in zat. Ik kreeg alleen de kans niet om dat te laten zien. Als je dromen telkens weer de kop in worden gedrukt, dan geef je je op een gegeven moment over."

Uiteindelijk gaat Oussama werken op de sociale werkplaats van NLW Venray. Hij gaat braaf naar zijn werk en doet wat er gevraagd wordt. "Met alle respect, maar ik merkte wel dat ik meer in mijn mars had. Op school werd altijd gezegd dat ik niks kan en dat ga je op een gegeven moment geloven."

Als hij na een kickbokstraining met wat vrienden naar huis loopt, komen ze toevallig uit bij de open inloop van Synthese in wijkcentrum Brukske. Daar loopt Oussama voor het eerst Hakan tegen het lijf. "Ik zag een hele onzekere jongen die diep in de put zat, maar er zat ook een naar luchtje aan zijn verhaal. Hij werd al jarenlang gekleineerd en daar moest een einde aan komen", vertelt Hakan. Het tweetal raakte in gesprek en uiteindelijk maakte Oussama zijn wensen kenbaar. Hakan geloofde al snel in de kwaliteiten van Oussama, maar het duurde lang voordat Oussama aan een nieuwe opleiding kon begonnen. "We werden tegengewerkt, maar met mijn aanbeveling en de aanbeveling vanuit NLW Venray kwamen we uiteindelijk een heel eind."

Na veel geregel kan Oussama beginnen aan de mbo-opleiding beveiliging op niveau 2. Daarna volgt hij de mbo-opleiding handhaver toezicht en veiligheid op niveau 3 gevolgd door de opleiding leidinggevende team, traject en afdeling op het hoogste mbo-niveau. "Ik had de smaak te pakken. Hakan heeft mij in het begin een duw in de rug gegeven en daarna heb ik alles met eigen inzet behaald. Ik heb later ook in de beveiliging gewerkt, maar ik merkte dat ik de stap naar het hbo wilde maken. Dat lukt uiteindelijk en daar ben ik trots op." Op de Fontys Hogeschool in Tilburg studeert Oussama voor docent Engels. "Het is een vreemd eerste studiejaar, want vanwege de coronacrisis kom ik nauwelijks op school, maar desondanks hoop ik dit jaar mijn propedeuse te behalen. Het is hard werken, maar ik kom er wel. Met mijn zelfvertrouwen zit het momenteel wel goed."

'Veel jongeren hebben dezelfde problemen'

Inmiddels is Oussama ook ondernemer en startte hij met Solar Security Service zijn eigen beveiligingsbedrijf in Venray. "Je moet durven dromen en blijven geloven in eigen kunnen. Ik wil uiteindelijk mijn bedrijf uitbreiden en werken als docent Engels op het mbo. Ik hoop een voorbeeld te zijn voor veel jongeren in Venray."

Volgens Hakan zijn er in de gemeente Venray nog veel meer jongeren die tegen dezelfde problemen aanlopen als Oussama. "Het is een groot probleem in heel Nederland. Ik heb al meer jongeren begeleid die deze problemen herkennen. Deze jongeren kunnen wij op weg helpen. Iedereen verdient gelijke kansen, daar ga ik me in ieder geval voor inzetten."

Jongerenwerker Hakan Ortak is bereikbaar via e-mailadres h.ortak@synthese.nl en telefoonnummer 0626758975.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding