Het diamanten bruidspaar Thei Verheijen en Mie Verheijen-Philipsen geniet onder meer met volle teugen van hun tuin.
Het diamanten bruidspaar Thei Verheijen en Mie Verheijen-Philipsen geniet onder meer met volle teugen van hun tuin. Foto: Willem Menting

Diamanten bruidspaar Verheijen

Oostrum | Thei Verheijen (89) en Mie Philipsen (87) gaven elkaar op 22 april 1961 het ja-woord voor de kerk. Vier dagen eerder was het echtpaar Verheijen al getrouwd voor de wet, maar na de huwelijksvoltrekking in de kerk voelde het pas écht officieel voor het kersverse huwelijkspaar. "We hebben de hele dag feest gevierd", vertelt Mie enthousiast.


"De dag begon met een beetje regen", weet Thei zich nog te herinneren. "Maar daarna klaarde het op en hebben we een geweldige dag beleefd. We hebben het huwelijksfeest gevierd bij Zaal Martens in Leunen. Er was een muzikant en er werd gedanst."

Voordat Thei en Mie in het huwelijksbootje traden, hadden ze al zeven jaar verkering. Lang voor die tijd, maar er zat niks anders op. Thei wilde als boerenzoon immers het bedrijf van zijn vader in Oostrum overnemen. "In die tijd was het gebruikelijk dat je introuwde, zoals dat heette. We hadden in het begin een gemengd bedrijf, maar later verschoof dat steeds verder naar de akkerbouw. We hebben onder meer tientallen jaren asperges verbouwd."

Als Thei en Mie terugdenken aan hun eerste ontmoeting, verschijnt er een glimlach op beide gezichten. "Ja, dat weet ik nog heel goed", vertelt Thei. "Dat was op de kermis in Helden", vult Mie haar man vluchtig aan. "Een zus van Thei zat bij mijn zus op de huishoudschool en zij zijn toen samen met de broers en zussen naar de Heldense kermis gegaan. Toen zagen wij elkaar voor het eerst."

Na de kermis in Helden verloren de twee elkaar eventjes uit het oog, maar op de Venrayse kermis sprong de vonk over. "Ik zag Mie weer en dacht toen: 'Nu laat ik haar niet meer lopen'. We gingen altijd alle kermissen af en ik weet nog goed dat het dansen om 21.00 uur was afgelopen en om 21.30 uur moest ik Mie thuis in Leunen afzetten."

Thei en Mie krijgen met Herman, Karin en Jacqueline drie kinderen en inmiddels zijn er zelfs acht kleinkinderen. Het diamanten bruidspaar werd afgelopen zondag in het zonnetje gezet door de familie. Met de kinderen en aanhang werd er gepicknickt in Ysselsteyn en de kleinkinderen kwamen door de straat rijden om hun opa en oma te feliciteren. "We waren compleet verrast en hebben echt een geweldige dag gehad. Een feest geven was niet mogelijk, maar we hebben met volle teugen genoten."

'Samen zijn we toch een heel eind gekomen'

Het boerenbedrijf van het echtpaar Verheijen is jaren geleden overgedragen aan zoon Herman, maar als het even kan is Thei nog steeds op de boerderij te vinden. "Ik doe niet meer alles natuurlijk, maar ik ben er nog graag. Ik kan een beetje opruimen en heb vorig jaar nog geholpen bij het sorteren van aardappels. Daarnaast neem ik het onderhoud van het kerkhof in Oostrum voor mijn rekening en ben ik veel met de beplanting aldaar in de weer. De meeste bloemen staan nu bij ons thuis, maar die verhuizen straks weer naar de kerk. Voor mijn werk heb ik een pauselijke onderscheiding ontvangen."

Thei en Mei houden er tegenwoordig van om samen te fietsen en in het verleden ging het stel ook regelmatig met de bus op vakantie. "Nu gaat dat niet meer, maar we genieten van de kleine dingen. Het geheim van een goed huwelijk is om altijd met elkaar te blijven samenwerken en overleggen. Zo zijn we samen een heel eind gekomen", besluit Mie.

Afbeelding