De familie Tacken bij boerderij Pâsserpláts in Castenray.
De familie Tacken bij boerderij Pâsserpláts in Castenray. Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray

Pâsserpláts in Castenray

Castenray | Deze foto is gemaakt in 1940 bij de familie Tacken aan de vroegere Castenraysestraat, de huidige Lollebeekweg.


Willem en Cato Tacken-Haegens bewoonden daar van 1933-1959 boerderij Pâsserpláts. Ze kregen tien kinderen. Op de foto staat achteraan moeder Cato met op de arm René. Voor v.l.n.r.: Jan; Antoinette; Julia met Harrie; Mia. Evenals vroeger bij veel gezinnen bleef groot verdriet de ouders niet bespaard. Het vierde kind, Antonetta Mathea Gerarda (Antonet), geboren op 18 oktober 1935, overleed op 4 mei 1952 op 16-jarige leeftijd. Het vijfde kind, Reinier Johannes Leonardus (René), geboren op 13 juli 1937, verongelukte op 17 mei 1941 op 3-jarige leeftijd. Hij kwam onder de schuurdeur van de boerderij terecht.


Het tiende kind kwam op 4 oktober 1948 levenloos ter wereld. Het tweede kind, zoon Jan, trouwde op 12 mei 1959 met Truus Jenniskens, geboren op 14 maart 1934 in Meterik. Zij namen in 1959 de boerderij aan de Castenraysestraat over. Daar werd op 10 juli 1961 hun zoon Wim geboren. Na hun pensionering gingen Jan en Truus in de naastgelegen bungalow wonen, waar voorheen de ouders van Jan woonden. Pâsserpláts is thans een vakantieboerderij.


De lemen hut op de achtergrond is afkomstig van een wagen die in 1937 in Venray meetrok bij een optocht bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van koningin Wilhelmina. Het was een optochtwagen van de Castenrayse handboogschutterij De Batavieren. Zes ruige types beeldden een groepje Germaanse Batavieren uit. De mannen waren gekleed in dierenvellen en ook de hut was met vellen en koehorens behangen. In de hut stond een voorraad bier dat werd gedronken uit koehorens en er was een gelegenheid om te plassen. Je kon de wagen door de Venrayse straten volgen aan het waterspoor. De lemen hut werd na de optocht bij Tacken achter boerderij Pâsserpláts neergezet en heeft daar een vrij lange tijd gestaan.

Links staat een houten rek met 'dreenkestötjes'. Deze gingen gevuld met koude thee of koffie samen met wat boterhammen mee naar het veld, zodat men niet voor het eten naar huis hoefde. Iets lager een wat grotere melkbus, die na het reinigen op het zelfgemaakte houten rek kon uitlekken.


Foto: Stichting Heemkundige Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet