VieCuri heeft ic weer maximaal opgeschaald

VENLO | Het VieCuri-ziekenhuis heeft de intensive care-afdeling (ic) maximaal opgeschaald naar 22 bedden, waarvan acht voor de reguliere zorg zijn bedoeld. "Versoepelingen maken ons er niet geruster op", aldus een woordvoerder. "Onze medewerkers lopen inmiddels op de toppen van hun tenen." Woensdagmorgen verzorgde VieCuri 39 coronapatiënten, van wie 11 op de ic en 28 op de verpleegafdeling. Sinds de start van de tweede coronagolf, in september vorig jaar, overleden in het Venlose ziekenhuis 97 coronapatiënten.


Door Henk Baltussen


De VieCuri-cijfers van eind maart van dit jaar: opname van 32 covidpatiënten, van wie negentien zijn opgenomen op een verpleegafdeling en dertien op de ic. Sinds 1 september zijn negentig coronapatiënten in VieCuri overleden. Momenteel behoort de regio Noord-Limburg tot de regio's met het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland. Deze week nam VieCuri sinds maart vorig jaar de duizendste coronapatiënt op.

"We begrijpen de wens tot versoepelen heel goed", aldus de woordvoerder namens het ziekenhuisbestuur. "Iedereen snakt naar momenten van samenzijn en ontspanning. En ook de ondernemers die open willen, begrijpen we goed. Aan de andere kant is het heel erg druk in de ziekenhuizen, ook bij VieCuri. Onze medewerkers werken nu al een jaar onder superhoge druk. Versoepelen kan leiden tot meer besmettingen en dus meer ziekenhuisopnames. Wat wij nu echter het belangrijkste vinden, is dat het vaccineren sneller moet. Dat gaat ons uit deze situatie krijgen. Dat is waar we voor gaan, voor moeten gaan. En dan hebben we het zowel over vaccineren van de gehele bevolking (zij die dat willen), als over onze eigen medewerkers."


"Wat veel mensen niet weten, is dat tot op heden slechts twintig procent van onze medewerkers gevaccineerd is. Meer vaccins hebben wij nog niet gekregen. Een op de vijf dus, véél te weinig. VieCuri maakt zich er hard voor, dat zoveel mogelijk collega's, zo snel mogelijk aan de beurt zijn. We kunnen ons geen uitval door ziekte meer veroorloven. Sinds december zijn, net als in het begin van de coronacrisis, werkdagen van twaalf uur voor onze medewerkers weer realiteit. De komende weken zijn cruciaal." Een kleine nuance op de laatste cijfers is wel nodig, aldus de woordvoerder. "De coronadruk loopt de afgelopen weken flink op. Toch lijken onze cijfers slechts ‘gestaag te stijgen'. Dat heeft te maken met de spreiding van patiënten. Het stelt ons zo in staat de reguliere zorg zo veel als mogelijk te blijven leveren. Wel hebben we sinds 6 april toch twee operatiekamers (ok) moeten sluiten. Op die manier kan ok-personeel elders in het ziekenhuis hulp bieden, zoals op de ic en verpleegafdelingen."