Het omstreden gebouw aan de Vennenweg in Oostrum.
Het omstreden gebouw aan de Vennenweg in Oostrum. Foto: Rikus ten Brucke

Vraagtekens bij illegale stapelunit

OOSTRUM | Niemand hoeft zich zorgen te maken over de stapelunit die sinds kort aan de Vennenweg in Oostrum staat, aan de achterzijde van recreatiepark De Witte Vennen. Dat zegt mede-parkeigenaar Piet Classens uit Oirlo. Venray Lokaal vreest dat de units bedoeld zijn voor de huisvesting van arbeidsmigranten en heeft daar het college vragen over gesteld. De gemeente Venray heeft inmiddels actie ondernomen.


"Het staat daar zolang als een vorm van opslag", zegt Classens. "Het gebouw moest meteen bij een ziekenhuis in Eindhoven weg om plaats te maken. Toen heb ik het maar naar hier gehaald. Dat we het opbouwen heeft er alleen maar mee te maken dat het op die manier veilig en waterdicht kan worden opgeslagen. Ik heb nog geen vergunning om er iets anders mee te gaan doen. De bedoeling is dat het in het park komt te staan. Daar willen we volop huisjes gaan bouwen. Maar daar is verder nog niet veel over te zeggen. Je zit hier in de geurlijn van Aviko, dat is bijvoorbeeld al een belemmering. Ik weet dat er al wat vragen zijn in Oostrum. Maar hoe maak je nou zoiets duidelijk? We willen van de Sparrendreef bijvoorbeeld een mooie Italiaanse oprijlaan naar het park maken. Hartstikke mooi, natuurlijk. Maar ja, iedereen heeft er wel wat op aan te merken."


Dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten kreeg onlangs hetzelfde verhaal van Classens te horen. Venray Lokaal (VL) vertrouwt het allemaal niet en heeft daarover bij het gemeentebestuur aangeklopt. De coalitiepartij heeft geluiden opgevangen dat er sprake zou zijn van toekomstige huisvesting van arbeidsmigranten. VL wil van het college weten of er vergunning is verleend voor de stapelunit, wie eigenaar is van het perceel en wat de functie van het bouwwerk is. Zou er ook sprake kunnen zijn van illegale bouw?, vraagt VL zich af.Tevens constateert VL dat de Vennenweg aan het begin afgesloten is met een hek waarmee de doorgang is geblokkeerd. VL wil van het college weten of de Vennenweg een openbare weg, daardoor voor iedereen toegankelijk is en of die weg zomaar kan worden afgesloten.


De gemeente Venray heeft Piet Classens al enkele weken geleden gesommeerd de bouw van de stapelunit aan de Witte Vennenweg stil te leggen. Tevens kreeg Classens mogelijkheden aangereikt om de illegale bouw waar nu sprake van is te legaliseren. Dat antwoordt de gemeente Venray op vragen van deze krant.


Eind februari, begin maart van dit jaar constateerde een toezichthouder van de gemeente Venray dat langs de Witte Vennenweg zonder vergunning units werden gestapeld. De toezichthouder gaf vervolgens Classens het dringende advies te stoppen met de bouw, aangezien het hier een bouwactiviteit betreft waarvoor geen omgevingsvergunning is verleend. Vervolgens nam het Venrayse college het besluit de bouw formeel stil te leggen op straffe van een dwangsom. Dat besluit kreeg Classens 4 maart van dit jaar overhandigd. Wel kreeg hij toestemming om in samenspraak met de toezichthouder beperkte maatregelen uit te voeren om schade aan het bouwwerk door weersinvloeden te voorkomen.

Principeverzoek bij gemeente indienen voor eventuele legalisatie

'Maar ja, iedereen heeft er wel wat op aan te merken'

Dat alles had wel tot gevolg dat er vanaf dat moment een illegaal gebouw staat waar wel wat mee moet gebeuren, meende het college. Classens kreeg daarom de mogelijkheid aangereikt een principeverzoek bij de gemeente in te dienen. Op die manier kan worden getoetst of de bouw van de stapelunit en het toekomstige gebruik ervan aanvaardbaar zijn. Een woordvoerder van de gemeente Venray laat weten dat naar aanleiding van dit verzoek het college een principestandpunt inneemt. Dat besluit houdt tevens in of het gebouw kan worden gelegaliseerd of niet. Afhankelijk van dit standpunt zullen verdere stappen ondernomen worden.

Op dit moment heeft eigenaar Classens géén aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwwerk ingediend, zo laat de woordvoerder weten.