Venray Lokaal stelt groter Houbensteyn aan de orde in commissie

VENRAY/YSSELSTEYN | Venray Lokaal (VL) stelt dinsdag 20 april tijdens de raadscommissie Wonen de verplaatsing en uitbreiding van varkensbedrijf Houbensteyn aan de orde. De plannen met hun gevarieerde industriële activiteiten brengen een aantal dilemma's met zich mee, stelt VL-commissielid Cees de Vocht in de oplegnotitie. "De industriële uitstraling van een nieuw Houbensteyn tast de landelijke kwaliteit meer aan."


Door Henk Baltussen


De commissie bespreekt de dilemma’s die De Vocht schetst. Hij hoopt ook oplossingen te horen. "Want het gaat om ontwikkelingen die in de nabije toekomst voor veel problemen en maatschappelijke onrust kunnen gaan zorgen", meent De Vocht, die spreekt van het zoveelste plan van een grootschalige agrarische industriële ontwikkeling in het buitengebied van Venray. In de directe omgeving van het nieuwe Houbensteyn wijst hij op voorbeelden als Sikes champignonmestverwerking en mestverwerker Merensteyn aan de Steegse Peelweg. Houbensteyn wil op de locatie Ysselsteynseweg 25 een mengvoederfabriek en een hoofdkantoor bouwen en de mestverwerking en covergisting ter plekke uitbreiden.

De dilemma's die De Vocht te berde voert, zijn het ontbreken van beleidskader om dit soort plannen te beoordelen, aantasting van de omgeving en hij vraagt zich af of het bij deze uitbreiding kan blijven. "Het wordt een steeds groter wordende lappendeken van grootschalige agrarische ontwikkelingen die tot een enorme belasting met zwaar vrachtverkeer van het buitengebied leiden. Het buitengebied is daardoor ook voor andere verkeersdeelnemers gevaarlijk geworden."

'Venrayse burger betaalt mee aan mestverwerking'

Houben zou volgens De Vocht graag zien dat de Groeneweg naar Heide verbreed wordt om op die manier een ontsluiting naar de Deurneseweg (N270) te realiseren. Zo kunnen de transporten naar en van Houbensteyn beter in goede banen worden geleid. Ook noemde Houben een ontsluiting via de Agrobaan.

De Vocht: "In feite worden de kosten voor ontsluiting dus op de gemeenschap afgewenteld. Bij een gangbaar industrieterrein is de ontsluiting al aanwezig en er wordt op goedkope grond een bedrijventerrein ontwikkeld dat de gemeente faciliteert. Venray is de meest veedichte gemeente van Nederland, het mestoverschot is hier enorm. Het buitengebied verwordt tot een mestproductiegebied voor de Europese markt. Willen we dat mestvergisters die ook energie opwekken, alleen maar rendabel zijn met de SDE subsidieregeling? Zo betaalt de Venrayse burger zonder dat hij het waarschijnlijk weet, mee aan de mestverwerking in zijn woonplaats."