Dorpshuis deels in of bij kerk, geen nieuwe sporthal

YSSELSTEYN | De bouw van een nieuwe sporthal in Ysselsteyn is een brug te ver, de nieuwe gemeenschapsaccommodatie wordt bij of deels in het kerkgebouw gerealiseerd en de huidige locatie van jongerencentrum blijft bestaan en wordt opgeknapt. Eind dit jaar moeten er complete plannen in het gemeentehuis liggen.


Door Henk Baltussen


Dat is in een notendop de tussenstand van het Realisatie Accommodatie Plan Ysselsteyn, die RAP-voorzitter Eric Michels maandagavond het dorpsforum voorlegde. Het omvangrijke project omvatte aanvankelijk nieuwbouw van het dorpshuis, een andere invulling van het kerkgebouw, de bouw van een sporthal en het onder de loep nemen van jongerencentrum Jera. Na de nodige onderzoeken is er veel duidelijk geworden, zei Michels. "Voor de sporthal is het doek gevallen. Dat past niet meer in het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente Venray, er staan veel sportaccommodaties leeg en hoe er ook wordt gerekend, de exploitatie van een nieuwe sporthal in Ysselsteyn is niet rond te krijgen. Het is heel vervelend, maar we moeten nu ja of nee zeggen om andere ontwikkelingen niet in de weg te staan."

Zoals de realisatie van een nieuw dorpshuis bij of deels in de kerk. Een tienkoppige werkgroep houdt zich daar nu mee bezig. "Er wordt hard gewerkt", weet Michels. "Er wordt ook ingezet op zorgverlening en ouderenopvang. Zo'n extra activiteit zou goed passen en wethouder Anne Thielen is daar voorstander van. Een inwoonster van Ysselsteyn heeft al interesse getoond in het beheer ervan. Er wordt nu ingezet op twee sporen: Zoveel mogelijk behoud van de kerk of aan- of verbouwplannen van het kerkgebouw. Loods Architecten en Adviseurs is er nu mee bezig. Daarbij kunnen we nog enkele vrijwilligers gebruiken die juridisch en financieel zijn onderlegd. We willen alles in één plan samenvatten. Inmiddels is contact opgenomen met Wanssum, waar ook een dorpshuis in of bij de kerk moet komen. Het advies is dat Wanssum en Ysselsteyn dat samen oppakken met het oog op overleg met provincie en bisdom. Dat de plannen van beide dorpen geheel anders zijn, maakt daarbij niet uit."

Jera komt begin mei met een bidbook

Uiteindelijk komt er een Stichting Beheer Dorps Accommodatie die uit vijf personen gaat bestaan. De kerk en dorpshuis houden daarbij een eigen bestuur. In september moet volgens Michels het stichtingsbestuur rond zijn.


Jera komt begin mei met een bidbook van het nieuwe jongerencentrum. Medio juni wordt er een aanvraag bij de gemeente Venray ingediend om gelden te reserveren voor de renovatie.