Afbeelding
Foto: Persfoto

Voedselbos in hartje Venray

Venray | In 2019 is het zaadje gepoot. Via een actie van Wonen Limburg konden inwoners van de wijk Venray West-Midden hun droom voor de wijk invullen. Evelyn van Geenen, een van de initiatiefnemers voor het voedselbos, stuurde een dode bij op. Symbolisch voor de wens naar meer bloemen en speelplekken voor kinderen in de natuur waar ze hutten kunnen bouwen. “Een betegelde stoep maakt niet gelukkig en een dorre grasvlakte als openbare ruimte levert niets op.” Met een handtekeningenactie in de wijk werd het draagvlak voor een voedselbos aangetoond.


Het voedselbos is klein begonnen met een proeftuin van 25 m2, maar krijgt nu een oppervlakte van maar liefst 2.700 m2. Het voor iedereen toegankelijke voedselbos aan de Westsingel zorgt voor verbinding in de wijk en voor verbetering van de leefomgeving. Er komen ook mini-moestuintjes, wandelpaden en zitbanken. Evelyn van Geenen ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “De wijk is steeds meer in beweging. Het voedselbos wordt een plek waar iedereen welkom is.” Voor een buitenstaander kan een voedselbos rommelig ogen. Maar elke plant, struik of boom heeft een functie in de natuur en groeit beter met een vriendje als directe buurman. Eigenlijk heeft een voedselbos maar weinig onderhoud nodig. Biodiversiteit is belangrijk en zorgt voor meer vlinders, bijen en bloemen. “Veel mensen vinden groen wat ze niet kennen al snel onkruid. Maar wat je niet allemaal met brandnetels of hondsdraf kunt doen. Vaak ontbreekt de kennis.” Educatie is belangrijk. Vanaf de start komen Raayland-jongeren voor het vak O&O naar het voedselbos om te leren. Ook basisscholen worden uitgenodigd om zich te verbinden aan het project zodat leerlingen in het voedselbos uitleg krijgen over wat er groeit en bloeit. De beste plek om iets te leren is toch als je ter plekke zelf op onderzoek uit kunt gaan.


Donaties

Wonen Limburg, de gemeente Venray en stichting Het Voedselbos dragen ieder een deel van de kosten bij. Actieve wijkbewoners proberen met vuilnisprikken en het binnenhalen van subsidies geld bij elkaar te krijgen. Donaties zijn altijd welkom. En helpende handjes natuurlijk ook. Evelyn van Geenen barst nog van de plannen. Denk aan een openluchtkantine waar samen gekletst wordt om zo een stukje eenzaamheid tegen te gaan. Een wijkactiviteit rondom de gezamenlijke appeloogst. Of het opzetten van een crowdfundingsactie. "Er is van alles mogelijk. Iedereen is welkom om mee te helpen het voedselbos tot een succes te maken. In de hoop dat op steeds meer plekken in de gemeente Venray dergelijke natuurplekken gerealiseerd gaan worden." Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Voedselbosrand Venray.


Op de foto van links naar rechts Fieke Janssen, Ed van der Zwet en Gerard Dusée. Zij gaan als werkgroepleden het voedselbos verder vormgeven.