Resultaten project Boeren en Buren begin mei bekend

VENRAY | De klankbordgroep van het project Boeren en Buren komt begin mei met een persbericht over de resultaten. Tijdens dit samenwerkingsproject, met deelname van provincie Limburg, gemeente Venray, verschillende boeren en omwonenden, werd een jaar lang de luchtkwaliteit gemeten. Het RIVM analyseert de data en stelt het eindrapport op.


Het project is in eerste instantie in gang gezet door Gezond Leefmilieu Venray (GLV), dat vele vrijwilligers voor het project leverde. Dat is gebeurd omdat GLV zich ernstige zorgen maakt over de luchtkwaliteit in Venray, mede door toedoen van de intensieve veehouderij.

De veedichtheid in Nederland is het grootst in Venray. De metingen, die eind 2019 begonnen, gebeurden met behulp van fijnstofsensoren die in directe verbinding stonden met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM leverde ook speciale buisjes en ophangsystemen om de stikstof- en ammoniakconcentraties te kunnen meten.


Vrijwilligers hingen de buisje op verschillende plekken in Venray op verzamelden ze daarna ook weer. De buisjes hingen vooral in de zogenaamde overbelaste gebieden van Venray, als zodanig geclassificeerd door de gemeente. Die gebieden liggen in Oirlo, Ysselsteyn, Veltum en de Scheiweg in Leunen. Tevens is op verschillende plekken in de nabijheid van de A73 gemeten en in het centrum van Venray.


Het project eindigde eind oktober vorig jaar met de inname van het laatste meetbuisje. Dat gebeurde symbolisch bij de Spurkterdijk.